Nabadzība un sociālā atstumtība Eiropas Savienībā - Svirska, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2010)
Eiropas Savienība ir viena no bagātākajām pasaules daļām, tomēr joprojām 17 % eiropiešu nav pietiekamu līdzekļu, lai nodrošinātu savas pamatvajadzības. Nabadzība un sociāla atstumtība ir viena no mūsdienu aktuālākajam problēmām. Tā skar ikvienu no mums. Diplomdarba „Nabadzība un sociāla atstumtība Eiropas Savienībā” mērķis ir raksturot nabadzības un sociālas atstumtības izplatīšanu Eiropas Savienībā, kā arī atrast tās mazināšanas iespējas. Lai sasniegtu darba mērķi autors ir apskatījis daudzus zinātniskus avotus, izpētījis Eiropas Savienības statistiku, apmeklējis „Eiropas gads cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību” izstādi. Darbs sastāv no trim nodaļām: pirmā nodaļā- tiek apskatīts nabadzības un sociālās atstumtības teorētiskais aspekts, nabadzības būtība, nozīme, nabadzību ietekmējošie faktori; otra nodaļā- ir nabadzības analīze Eiropas Savienības valstīs, nabadzības izplatīšanas rādītāji, tās novēršanas programmas, valstis, starptautiskās organizācijas un Eiropas iestādes, kas cīnās pret nabadzību un sociālo atstumtību; trešajā nodaļā- aplūkotas nabadzības un sociālas atstumtības mazināšanas iespējas Eiropas Savienībā; Darbā tiek izmantotas šādas pētījuma metodes: 1.monogrāfiskā metode- tiek objektīvi izskaidroti pētījuma rezultātā iegūtie dati; 2.loģiski – konstruktīva metode – no jau publicēto citu autoru datiem iegūtam zināšanām izveidoti secinājumi par nabadzību un sociālo atstumtību; 3.statistiskās analīzes metode: statistiskā novērošana; Darba apjoms ir 63 lappuses, darbā iekļauti 1 tabula, un 18 attēli. Literatūras saraksts sastāv no 50 avotiem. Atslēgvārdi – nabadzība, sociāla atstumtība Eiropas Savienībā, nabadzības rādītāji.

ANOTATION The European Union is one of the richest parts of the world, but still 17% of Europeans do not have sufficient funds to meet their basic needs. Poverty and social exclusion are one of most topical issues today. It affects all of us. Diploma work "Poverty and social exclusion in Europe" objective is to describe the poverty and social exclusion, it distributions in European Union and find the decrement possibilities. To accomplish the purpose author has viewed numerous scientific sources, studied the European Union statistics, and visited “the European Year for Combating Poverty and Social Exclusion” exhibition Work consists of three parts: first part- to scrutinize poverty and social exclusion in the theoretical aspect, the nature of poverty, its role, poverty-influencing factors; second part- analysis of poverty in the EU countries, the distribution of poverty rates, the prevention`s programs, countries, international organizations and European institutions that are struggling against poverty and social exclusion. third part- poverty and social exclusion decrement possibilities in Europe. The work used the theoretical analysis, which includes: 1.monographic method- is explained by objective study of the resulting data; 2.logically - constructive approach - from the already published data obtained by other authors knowledge developed conclusions about poverty and social exclusion; 3.statistical analysis method- the statistical observation; The amount of work is 63 pages; the work include a table, and 18 pictures. Reading list consists of 50 sources. Key words - poverty, social exclusion in Europe, the poverty indicators.
Poverty and social exclusion in European Union
Keywords: Ekonomika