Banku loma noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā Eiropas Savienībā - Nikolajeva, Polina (Latvijas Universitāte, 2025)
Mūsdienu pasaulē, kurā tehnoloģijas strauji attīstās, finanšu darījumi kļūst arvien sarežģītāki, un tas rada jaunus nelikumīgas naudas plūsmas riskus. ES valstīs banku nozarei ir svarīga loma ekonomikā, un to bieži izmanto noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai. Neraugoties uz NILLFTN sistēmu attīstību, noziedznieki atrod veidus, kā apiet kontroles mehānismus. Šajā pētījumā aplūkota banku loma noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanā, analizēti spēkā esošie pasākumi un ierosināti iespējamie uzlabojumi. Pētījumā secināts, ka bankas ir viens no galvenajiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma subjektiem, taču vienlaikus to darbība pakļauj tās paaugstinātam noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riskam. Personāla kvalifikācijas celšana, tehnoloģiju attīstība un tiesību aktu pilnveidošana palīdzēs uzlabot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pasākumu efektivitāti.

In today's world of rapidly advancing technology, financial transactions are becoming more sophisticated, which creates new risks of illicit money flows. In EU countries, the banking sector plays an important role in the economy and is often used to launder the proceeds of crime. Despite the development of AML/CFT systems, criminals find ways to circumvent controls. This paper examines the role of banks in combating money laundering, analyzes the measures used and suggests possible improvements. The research concludes that banks are one of the main subjects of the Law on the Prevention of Money Laundering and Terrorist Financing, but at the same time their activities expose them to an increased risk of money laundering and terrorist financing. Employee training, technological advances and improved legislation will help to increase the effectiveness of anti-money laundering.
The Role Of Banks In Anti-Money Laundering Within The European Union
Keywords: Ekonomika; Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana; terorisma finansēšanas; aizdomīga operācija; darījums; banka