Krioterapijas ietekme uz sportistu pašsajūtu un rehabilitāciju - Ausējs, Edijs (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbā analizēta krioterapijas izplatība un pielietojums sportistu vidū. Kā krioterapija ietekmē sportista rehabilitācijas un ķermeņa atjaunošanās procesus. Norādīts, ka krioterapija ir jāuztver kā medicīnas terapijas metode, analizēta krioterapijas lietošana sportistu dzīves apstākļu uzlabošanā. Darba mērķis: Izpētīt sportistu zināšanas par krioterapiju, tās izmantošanu rehabilitācijā un organisma atjaunošanās veicināšanā. Darba uzdevumi: 1. Izpētīt zinātnisko literatūru par krioterapiju, krioterapijas metodēm, to ietekmi uz organismu un izmantošanu rehabilitācijā un pašsajūtas uzlabošanā. 2. Noskaidrot sportistu zināšanas par krioterapiju un tās pielietošanu. 3. Izpētīt sportistu zināšanas par krioterapijas izmantošanu rehabiltācijā un praktisko izmantošanu rehabiltācijas procesā. 4. Izpētīt sportistu zināšanas par krioterapijas izmantošanu organisma atjaunošans spēju veicināšanā un praktisko izmantošanu atjaunošanās procesā. Pētījumā secināts, ka gados jaunāki respondenti ir vairāk informēti par krioterapijām un krioterapijas spēju atvieglot rehabilitācijas un atjaunošanās procesus. Respondentu atbildes liecināja, ka lielākais skaits izmanto krioterapiju rehabilitācijā, bet mazs procentuālais respondentu izmanto arī ikdienā pašsajūtas uzlabošanai, kas nozīmē, ka informēti ir tikai par rehabilitācijas paātrināšanas spējām. Sportisti un arī vienkārši pacienti, kas izmanto krioterapijas procedūras var gūt labumu no tām, uzlabot dzīves apstākļus un mazināt mikrotraumu sāpes.

The paper analyzes the prevalence and application of cryotherapy among athletes. How cryotherapy affects the athlete's rehabilitation and recovery processes. It is pointed out that cryotherapy should be perceived as a method of medical therapy, the use of cryotherapy in improving the living conditions of athletes has been analyzed. Aim of the work: To study sports knowledge about cryotherapy, its use in rehabilitation and promotion of the body's recovery. Tasks: 1. To study the scientific literature on cryotherapy, cryotherapy methods, their effect on the body and their use in rehabilitation and improvement of well-being. 2. To find out athletes' knowledge about cryotherapy and its application. 3. To study athletes' knowledge about the use of cryotherapy in rehabilitation and its practical use in the rehabilitation process. 4. To study the knowledge of athletes about the use of cryotherapy in the promotion of the body's regenerative abilities and its practical use in the regeneration process. The study concludes that younger respondents are more aware of cryotherapy and the ability of cryotherapy to facilitate rehabilitation and recovery. The answers of the respondents showed that the largest number use cryotherapy in rehabilitation, but a small percentage of respondents also use it on a daily basis to improve their well-being, which means that they are only aware of their ability to accelerate rehabilitation. Athletes, as well as patients using cryotherapy procedures, can benefit from them, improve their living conditions and reduce the pain of microtraumas.
The effect of cryotherapy on athletes well-being and rehabilitation
Keywords: Sporta zinātne; Krioterapija; Sportisti; Rehabilitācija; Mikrotraumas