Podzolēšanās procesa raksturojums bijušajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs Zvārdes apkārtnē - Rudusāne, Agnese (Latvijas Universitāte, 2017)
Podzolēšanās procesa rezultātā samazinās augsnes auglīgums un notiek augsnes degradācija mainoties augsnes ķīmiskām, fiziskām un morfoloģiskām īpašībām. Latvijā, pozolēšanās process ir viens no dominējošajiem augsnes veidošanās procesiem. Tādēļ, bakalaura darba mērķis ir noskaidrot podzolēšanās procesa attīstību un tās ietekmējošos faktorus bijušajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs. Darbā apkopota informācija par podzolēšanās procesu, dzelzs un alumīnija lomu augsnē, kā arī par šo ķīmisko elementu savienojumu veidiem, kas podzolēšanās procesa ietekmē migrē augsnes horizontos. Rezultāti parāda, ka podzolēšanas process tiešā veidā ietekmē augsnes ķīmiskās un morfoloģiskās izmaiņas, kas savukārt ir atkarīgas no augsnes fizikālajām īpašībām un būtiska nozīme šajā gadījumā ir augsnes cilmiezim, augsnes granulometriskajam sastāvam un dominējošai veģetācijai. Kopumā var secināt, ka amorfie Fe un Al savienojumi jau 70 gadu laikā pēc apmežošanās ir izskaloti dziļāk no augsnes virskārtas, bet pilnīga ieskalošanās B horizontā notiek ne ātrāk kā pēc 120 gadiem. Savukārt kristāliskie Fe un Al savienojumi kļūst mobili meža zemēs, kuras ir vecākas par 121 gadu. Atslēgvārdi: augsne, ķīmiskās īpašības, morfoloģija, morēnas nogulumi

Result of podzolization process is reduced soil fertility and soil degradation occurs due to changes in soil chemical, physical and morphological properties. In latvia, a podzolization process is one of the dominant soil forming processes. Therefore, the aim of the bachelor thesis is to clarify podzolization process development and its influencing factors in the former agricultural lands. Work summarizes the podzolization process, the role of iron and aluminum in the soil and its compounds that are affected by podzolization process and becomes mobile and migrate in the soil horizons. The results show that the amorphous Fe and Al compounds already 70 years of afforestation is washed deeper into the soil, but a complete leaching in B horizon held no sooner than 120 years. While the crystalline Fe and Al compounds becomes mobile in forest lands that are older than 121 years. Keywords: soil, chemical properties, morphology, moraine deposits
Characterization of podzolization process in former agricultural lands in Zvārde surroundings
Keywords: Ģeogrāfija; augsne; ķīmiskās īpašības; morfoloģija; morēnas nogulumi