Informācija kā „maigās varas” līdzeklis starptautiskajā politikā - Zviedris, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2009)
Autora bakalaura darbs „Informācija kā „maigās varas” līdzeklis starptautiskajā politikā” veidots ar nolūku izsekot informācijas nozīmei un lomai nacionālas valsts interešu realizācijas iespējām starptautiskajā sistēmā, izmatojot „maigās varas” pieeju, kā arī konstatēt priekšnosacījumus sekmīgai šādas politiskas realizācijai. Sekmīgā „maigās varas” plānošanas un realizācijas politikā ļoti būtiska šķiet „mājas darbu” paveikšana, izstrādājot kompleksu informācijas politiku nacionālajā iekšzemes līmenī ar mērķi uzlabot valsts konkurentspēju starptautiskajā sistēmā. “Maigās varas” koncepts ir salīdzinoši jauns, tomēr tā izmantotās metodes un konsekvences ir pazīstamas jau sen. Savukārt akadēmiskā līmenī tas ir aprakstīts, sākot ar 20.gs. 90.-tajiem gadiem, pateicoties ievērojamajam starptautisko attiecību teorētiķim Dž. Nai. Viņa lielākais nopelns ir “maigās varas” un “cietās varas” konceptu akadēmiska klasifikācija, kas starptautiskās politikas veidotājiem, pētniekiem, novērotājiem un izzinātājiem palīdz sistematizēt attieksmi pret starptautiskajiem procesiem dažādu spēku attiecībās un plānot tādu politiku, kuras īstenošanas rezultātā sagaidāmi ticami labvēlīgi rezultāti, ņemot vērā informācijas revolūcijas diktētos spēles noteikumus. Darba hipotēze ir: „Mērķtiecīga informācijas izplatīšana ar publiskās diplomātijas starpniecību ir ietekmīgs „maigās varas” īstenošanas līdzeklis starptautiskajā politikā.” Pirmajā sadaļā aplūkota informācijas loma no teorētiskā aspekta. Otrajā sadaļa veltīta „maigās varas” konceptam, publiskajai diplomātijai kā „maigās varas” instrumentam un informācijas izplatīšanai starptautiskajā politikā „maigās varas” kontekstā. Trešajā sadaļā aplūkots Kanādas gadījums. Ņemot vērā to, ka Kanāda ir viena no pieredzējušākajām „maigās varas” īstenotājām starptautiskajā politikā, analizēti Kanādas centieni savas valsts interešu realizācijā. Darba gaitā tiek pierādīta hipotēze.

Author's bachelor work "Information as a" soft power "tool for international politics" was designed with a view to trace the information importance and role in national interest opportunities inside the international political system, using "soft power" approach, as well as to establish the preconditions for the successful realization of such a policy. The successful "soft power" planning and implementation policies seem very significant "homework" in the development of complex information policy of the national domestic level, with the aim to improve national competitiveness of the international system. "Soft power" concept is relatively new, but its methods and the consistency is known long ago. In turn, at the academic level it is described, starting with the 90th of the 20th Century, thanks to the substantial international relations theorist J.S. Nye, Jr. His greatest merit is the "soft power" and "hard power" academic concept that helps international policy-makers, researchers, observers to systematize and explore attitudes towards international relations. The hypothesis is: "Targeted information dissemination with the public diplomacy has been a powerful" soft power "tool for international politics." The first section examines the role of information from a theoretical point of view. The second section devoted to "soft power" concept, public diplomacy and "soft power" tool and the dissemination of information for international politics in "soft power" context. The third section examines the Canadian case. Canadian efforts in realizing its national interests are analysed given that Canada is one of the most experienced countries for "soft power" implementing in international politics.
Information as a soft power tool for international politics
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)