Mandžūru tradicionālo kostīmu rašanās vēsture un nozīme turpmāko ķīniešu tradicionālo kostīmu attīstības procesā - Makņa, Loreta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir „Mandžūru tradicionālo kostīmu rašanās vēsture un nozīme turpmāko ķīniešu tradicionālo kostīmu attīstības procesā’’. Jēdziens „tradicionālais kostīms’’ sevī ietver noteiktai kultūrai, etniskai grupai atbilstošu apģērbu, rotaslietas un citus aksesuārus, kas atbilst noteiktās etnosu grupas vai kultūras pārstāvju ģeogrāfiskajai atrašanās vietai, vēsturiskajiem notikumiem. Darbā tiek izskatīta mandžūru kā tautas un to tradicionālo kostīmu rašanās vēsture, mandžūru nozīme Ķīnas vēsturē un tajā skaitā arī ķīniešu tradicionālo kostīmu attīstības procesā, kā arī mandžūru ietekme uz Ķīnas tradicionālā tēla izprašanu mūsdienās. Darba mērķis ir izpētīt un izprast mandžūru tradicionālo tērpu rašanos un ar to saistītos procesus, kas vēstures gaitā ietekmēja arī ķīniešu tradicionālo kostīmu attīstības procesu. Darbs sastāv no trim daļām, pirmā daļa sevī ietver mandžūru kā tautas vēsturisko rašanos, otrā daļa paredz mandžūru un ķīniešu modes mijiedarbību un ar to saistītos procesus, savukārt, trešajā daļā ietilpst mandžūru kultūras lomas izpēte mūsdienu ķīniešu un citu kultūru modē. Liels uzsvars darbā tiek likts uz notikumiem laika periodā no 17. gadsimta līdz 20. gadsimtam, kad Ķīnā valdošā bija Cjin dinastija. Darba apjoms ir 62 lapas.

The topic of the bachelor's paper is "The History of Manchurian Traditional Costumes and Its Significance in the Development Process of Future Chinese Traditional Costumes". The term "traditional costume" includes clothing, jewelry and other accessories appropriate to a certain culture, ethnic group, which correspond to the geographical location and historical events of the representatives of the ethnic group or culture. The work includes the history of the emergence of the Manchus and their traditional costumes, the importance of the Manchus in the history of China, including the process of development of Chinese traditional costumes, as well as the influence of the Manchus on the understanding of the traditional image of China today. The aim of the work is to investigate and understand the emergence of Manchu traditional costumes and the processes related to it, which also influenced the development process of Chinese traditional costumes in the course of history. The work consists of three parts, the first part includes the historical emergence of the Manchus as a nation, the second part foresees the interaction of Manchu and Chinese fashion and related processes, while the third part includes the study of the role of Manchu culture in the image of modern Chinese and other culture’s fashion industries. Great emphasis is placed in the work on the events of the period from the 17th to the 20th century, when China was ruled by the Qing Dynasty. The volume of this bachelor's thesis is 62 pages.
The History of Manchurian Traditional Costumes and Its Significance in the Development Process of Future Chinese Traditional Costumes
Keywords: Āzijas studijas; ķīniešu tradicionālais kostīms; mode; mandžūri; Cjin dinastija; mandžūru tradicionālais kostīms