Efektīvo nokrišņu izpēte Latvijas teritorijā - Štrausa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir „Efektīvo nokrišņu izpēte Latvijas teritorijā”. Pētījuma mērķis ir izvērtēt efektīvo nokrišņu sadalījumu Latvijas teritorijā, lai teorētiski novērtētu iespējamo biogēno vielu noteci no lauksaimniecības zemēm. Pētījuma realizācijai tika veikts literatūras izvērtējums par pētījuma tēmu, veikti efektīvo nokrišņu aprēķini ar 2 dažādām metodēm, par pamatu ņemot ilggadīgos vidējos meteoroloģiskos novērojumu datus, kā arī, izmantojot iegūtos rezultātus par klimatisko rādītāju sezonālo sadalījumu dažādos Latvijas reģionos, izvērtēti katrai pētījuma teritorijai periodus ar potenciāli augstāko biogēno vielu noteci no lauksaimniecības zemēm.

The Master’s thesis is „Research of effective rainfall in Latvia”. The aim of the study is to evaluate the effective rainfall distribution in the territory of Latvia to theoretically evaluate the potential surface runoff of nutrients from agricultural lands. To realize the aim of the study, literature review was made, calculations of effective precipitation were carried out on the basis of the average perennial meteorological observation data using two different methods and using the results of division into regions of seasonal indicators, evaluation was made for each area of study periods with potentially higher nutrient runoff. Key words: effective precipitation, surface runoff, agricultural land.
Research of effective rainfall in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; efektīvie nokrišņi; virszemes notece; lauksaimniecības zemes; lauksaimniecības zemes