Mt 5,38-42 eksegēze - Šterns, Dāvids (Latvijas Universitāte, 2007)
Baznīca un vardarbība: funkcionāla modeļa meklējumi. Maģistra darbs savu idejisko un praktisko ievirzi guvis balstoties uz manu pieredzi, trīs gadus strādājot par audzinātāju Centrā pret vardarbību „Dardedze” ar novārtā pamestiem un no emocionālas, fiziskas vai seksuālas vardarbības cietušiem bērniem un viņu vecākiem, kā arī nepilnos divos gadus gūto pieredzi strādājot par kapelānu NBS Kājinieku skolā. „Nav iespējams aptvert tās visas garīgās krīzes, no kurām cilvēkus ir izvedusi ticība. Tā nepieviļ pat tur, kur viss ir pievīlis, visam pienācis gals: tā paceļ kritušo, iedveš cerību vīlušamies, stiprina cīnītāju, paceļ pazemoto.” Ticība, kā pamats attiecībām, kurām nav nekāda cita pamata to atjaunošanai, ir vienīgais drošais ceļš, kas ved pie patiesības, kas izved brīvībā no savu vēlmju un otra pakļaušanas verdzības. To teorētiski atklāju ar salīdzinošo metodi, risinot domātāju Emanuēla Levinas un Renē Žerarda izvirzītos apgalvojumus un piedāvātos risinājumus vardarbības problēmai. Baznīcas loma mūsdienu pasaulē ir saistīta ar patieso realitāti, kura to ietekmē. Vardarbība ir stabila parādība, tā mūs vairs ne ar ko nevar pārsteigt. Tā ir iesakņojusies cilvēkos un to pieņem kā sabiedrības normu, pie kuras īpaši strādā valstu un starpvalstu institūcijas, lai noteiktu un regulētu tās devianta robežu. Savā maģistra darbā es sasniedzu izvirzīto mērķi: parādīt baznīcas pārstāvju – kapelānu lomu NBS struktūrā, īpaši parādot tā nozīmi starptautiskajās misijās. To es veicu, atklājot praktisku modeli, kā baznīca var dot savu ieguldījumu vardarbības problēmas risināšanā, deleģējot kapelānus kā oficiālus baznības pārstāvjus darbam Latvijas NBS, to struktūrvienību un apakšvienību vadības grupās, esot iesaistītiem darbā ar personālu, lai rūpētos par tā reliģisko, garīgo un morālo aprūpi. Baznīca vienīgā spēj sniegt pietiekamu izskaidrojumu vardarbības problēmai, atklājot tās cēloņus, kas sakņojas iedzimtā grēka stāstā un izpaužas grēkāža mehānisma darbībā, ko ir iespējams likvidēt, atklājot mimētikas teoriju un personīgā dzīvē absorbējot Kristus Pasijas notikumu. Mana darba tēze: Baznīcai ir būtiska loma vardarbības problēmas risināšanā: kapelāna darbs – ekskluzīva iespēja mūsdienās, apstiprinās V.Lauciņa veiktajā pētījuma par Kristīgās mācības lomu starptautiskajās militārajās operācijās dienošo karavīru skatījumā, aptaujājot tajās dienošos karavīrus, ka arī mana personīga pieredzē, strādajot ar Kājinieku skolas personālu.

Church and Violence: In search of a functional model. For my Master’s work, I received my ideas and practical view from my experience which follows: working three years as a care-taker at the Center Against Abuse „Dardedze” working with children who had suffered from neglect, emotional, physical and sexual abuse, as well as their mothers who in many cases, were also victims of abuse. Also from expierienc working one-and-a-half years as a chaplain at the N.B.S. School of Footsoldiers. It’s impossible to grasp all of, the spiritual crisis through which faith has succesfully carried them through. Faith doesn’t disappoint even when everything has disappointed and everything has come to an end: it lifts up the fallen, breathes in hope to the disappointed, strengthens the warrior, and lifts up the meek. Faith, as the foundation for relationships, which have no other hope for restoration, is the only safe road that leads to truth, which leads to freedom from self-will and slavery of anothers’. I theoretically present this with the method of comparison, solving thinkers Emanuel Levin’s and Rene Gerard’s conclusions and offered solutions for the problem of abuse. The role of the church in today’s world is connected with reality which it effects. Abuse is a common element of society which can’t surprise us with anything anymore. It is rooted into people, and has come to be accepted as a norm in society on which focuses state and outer-state institutions in order to control and regulate its deviated boundaries. On my Master’s project I gained my desired goal: to show a representative of the church- the role of a chaplain in the structure of the N.B.S., especially showing his meaning in international missions. I accomplished this by revealing a practical model, how it is possible to give what you have gained to the church in abuse-solving by delegating chaplains as official church representatives in the Latvian N.B.S. to structure regiments and under regiments in leadership groups being involved with personell in order to be taking care of their religious, spiritual, and moral well-being. Only the church can give enough insight into the abuse problem revealing its causes, which root in the adopted sin-nature, which people are born with, story, and shows itself in the scapegoat, mechanism activity, which is able to be liquidated by revealing the mimetic theory, and absorbing the Passion of Christ happening in the personal life. My projects thesis: The church has an actual role in the in the solving of the problem of abuse.The work of a chaplain- an exclusive opportunity in today’s world, will support V. Laucina performed study about The role of Christian education in international military operations in the views of serving soldiers, interviewing serving soldiers, including my own personal experience working with the Footsoldier’s School personell.
Exegesis of Mt 5,38-42
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne