Latvijā pieejamo digitālo reljefa modeļu precizitātes izvērtējums un problēmas - Rubīns, Emīls (Latvijas Universitāte, 2013)
Latvijā ir pieejami vairāki digitālie reljefa modeļi, kuru iegūšanas metodes un, līdz ar to, arī precizitātes atšķiras. Svarīgi ir zināt, cik precīzus reljefa datus ar tiem var iegūt, kādas ir šo reljefa modeļu reālās izmantošanas iespējas un ar kādām problēmām var saskarties strādājot ar šiem digitālajiem reljefa modeļiem. Darbā ir apskatīti reljefa modeļu veidošanas principi datorizētā vidē LiDAR, LĢIA, ASTER1, ASTER2 un SRTM DTM iegūšanas principi, kā arī digitālo reljefa modeļu attīstības vēsture un iespējamais pielietojums, veikta to analīze un apkopoti rezultāti. Pētījuma mērķis ir izvērtēt un savstarpēji salīdzināt šo modeļu precizitāti dažādos vides apstākļos un izvērtēt iespējamās problēmas, kas ir apskatīts rezultātu un analīzes daļā. Darba sākumā izvirzītie praktiskie uzdevumi tika izpildīti pilnībā. Digitālo reljefa modeļu precizitātes izvērtēšana tika veikta izmantojot vairākas metodes. Kopumā tika izvērtēti seši statistiskie rādītāji attiecībā pret mērījumiem dabā di

In Latvia there are available several digital models of the relief whose obtaining methods and accuracy differ. It is important to know how accurate data of the relief can be got with them and what their possibilities of the real use are, as well as what problems can appear while working with these digital models of the relief. In the work there are discussed the formation principles of the models of the 3 D relief and the obtaining principles of LiDAR, LGIA, ASTER1, ASTER2 and SRTM DTM, as well as the history of the development of the digital models of the relief and their possible use. The analysis of the DTM has been made and the results have been summarized. The objective of the research is to evaluate and mutually compare the accuracy of these models in different conditions of the environment and to evaluate the possible problems which have been discussed in the part of the results and analysis. The tasks proposed in the beginning of the work have been done completely. The eval
Accuracy assignment and problems of terrain models available in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija