Personu vietniekvārdu lietojums Donalda Trampa runās - Kurasina, Marija (Latvijas Universitāte, 2023)
Politiskā diskursa analīze ir joma, kas koncentrējas uz to, kā politiķi virzās uz saviem mērķiem, izmantojot rakstisku, mutisku un neverbālu komunikāciju. Iepriekšējie pētījumi par personvārdu lietošanu atklāj, ka tie var palīdzēt politiķiem būt iekļaujošiem vai neiekļaujošiem, kā arī veidot pozitīvu politiķa tēlu, vietniekvārdi var palīdzēt izteikt autoritāti un kolektīvo atbildību, ja tos pareizi lieto. Šajā pētījumā ir analizētas personvārdu lietojums Donalda Trampa politiskajās runās, kas ir viens no politiskā diskursa žanriem. Šajā pētījumā ir analizētas mītiņu un kampaņu runas, un tās parāda, kā manipulācijas ar valodu mēdz veidot grupas un likt auditorijai justies iekļautai sarunā par valsti un tās nākotni. Analizējot personvārdu biežumu mītiņu un kampaņu runās, redzams, ka visbiežāk lietotie vietniekvārdi bija mēs, jūs, viņi un es. Interesanti, ka vietniekvārds you pārsvarā tiek lietots daudzskaitļa formā. Šis atklājums atbalsta līdz šim veikto pētījumu, kurā teikts, ka politiķi izmanto personvārdus, lai radītu sev pozitīvu priekšstatu, uzņemoties atbildību par valsti un cilvēkiem un iekļaujot viņus valsts nākotnē, izmantojot iekļaujošu valodu. Taču neiekļaujošu vārdu lietošana palīdz politiķiem atklāt savas partijas priekšrocības un pasliktināt politiskā konkurenta tēlu.

Political discourse analysis is a field that focuses on how politicians advance their goals through written, spoken, and nonverbal communication. The previous research on the use of personal pronouns has revealed that they can help a politician be inclusive or exclusive as well as create a positive image of politician, pronouns can help express authority and collective responsibility if used appropriately. This paper analyses the use of personal pronouns in Donald Trump’s political speeches, which is one of the genres of political discourse. The analysis of Trump’s rally and campaign speeches may help to showcase how manipulation of language tend to shape groups and make audience feel included in the conversation about the country and its future. By analysing the frequency of personal pronouns in the selected rally and campaign speeches it is evident that the most used pronouns were we, you, they and I, with the pronoun you mostly used in plural form. This discovery supports the previous research which states that politician use personal pronouns to create a positive image of them taking responsibility for the country and people and including the audience in the conversation about the future of country by using inclusive language and pronouns such as we, you and us. The use of exclusive language, however, helps politicians to reveal the advantages of their own party and deteriorate the image of their political rival. Therefore, the pronouns they and them usually carried negative connotations.
Use of Personal Pronouns in Donald Trump’s Speeches
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; personiskie vietniekvārdi; Donalds Trumps; mītiņa runa; kampaņas runa