Aprites ekonomikas principi tekstila nozarē - Magone, Paula Megija (Latvijas Universitāte, 2024)
Mūsdienu pasaulē vitāla nepieciešamība ir apzināties pēc sevis atstātās pēdas dabā. Apzināts, dabai draudzīgs dzīvesveids ir atslēga veiksmīgai pastāvēšanai. Ja skatāmies uz lielā resursu patēriņa līknēm, tad tās ir līdzīgas ar radīto atkritumu daudzuma līknēm, kas papildus rada arī negatīvu ietekmi uz vidi un sabiedrību. Bakalaura darba mērķis ir apzināt esošo situāciju Latvijas iedzīvotāju paradumos tekstilizstrādājumu iegādē, lietošanā, šķirošanā un nodošanā, lai uzlabotu esošo apsaimniekošanas sistēmu. Bakalaura darba uzdevumi ir apzināt aprites ekonomikas modeli un “ātrās modes” nozares negatīvo ietekmi uz vidi, un izpētīt lietotu tekstilizstrādājumu atkārtotas izmantošanas, nodošanas un pārstrādes iespējas, analizējot iedzīvotāju aptaujā gūtos datus, lai izstrādātu ieteikumus tekstila atkritumu apsaimniekošanas sistēmas uzlabošanai. Pētījuma rezultāti parāda, ka ir nepieciešams uzlabot esošo tekstilmateriālu dalītās vākšanas sistēmu. Aptaujātie respondenti uzsver, lai uzlabotu šīs sistēmas darbību, viens no galvenajiem mērķiem ir sabiedrības izglītošana.

In today's world, it is a vital necessity to be aware of the traces we leave behind in nature. A conscious, nature-friendly lifestyle is the key to a successful existence. The high consumption of resources follows a similar trajectory to the amount of waste produced, which in addition has a negative impact on the environment and society. The aim of the bachelor thesis is to identify the current situation of Latvian citizens habits in purchasing, using, sorting and disposing of textiles in order to improve the existing management system. The objectives of the bachelor thesis are to identify the circular economy model and the negative environmental impact of the fast fashion industry, and to explore the opportunities for reuse, recycling and reuse of second-hand textiles by analysing data from a population survey in order to develop recommendations for improving the textile waste management system. The results of the study show that there is a need to improve the existing separate collection system for textiles. The respondents underline that public education is one of the main objectives to improve the functioning of the system.
Circular economy principles in the textile sector
Keywords: Vides zinātne; tekstila atkritumu apsaimniekošana; aprites ekonomika; ātrā mode; iedzīvotāju paradumi