Pārejas metālu halkogenīdu mikrokristālu ultraskaņas eksfoliācija un fotoelektrisko īpašību pētījumi - Ņilova, Dace (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā tika pētīta un attīstīta metālu halkogenīdu divdimensiju mikrokristālu iegūšanas metode, izmantojot ultraskaņas eksfoliāciju šķidrumā, un no iegūtajiem mikrokristāliem tika izgatavoti un raksturoti fotodetektoru prototipi. Ierīču izveidošanai un raksturošanai tika izmantotas LU CFI pieejamās zinātniskās iekārtas. Darbs sastāv no literatūras apskata un eksperimentālās daļas, kurā aprakstītas izmantotās eksperimentālās metodes un ietverti iegūtie rezultāti. Pētot izveidoto ierīču fotoelektriskās īpašības, tika izdarīti secinājumi par piemērotākajiem materiāliem modernu fotodetektoru izgatavošanai. Izmantojot suspensijas, kas veidotas no divdimensiju mikrokristāliem ar labām fotoelektriskajām īpašībām, ar pielāgotu printeri potenciāli nākotnē varētu drukāt lētus fotodetektorus uz lokāmām pamatnēm.

In this work, a method of preparing two-dimensional metal chalcogenides microcrystals was studied and developed using ultrasonic exfoliation in a liquid, and photodetectors prototypes from as-prepared microcrystals were fabricated and characterized. The scientific equipment available at the UL ISSP was utilized to create and characterize the devices. The work consists of a literature review and an experimental section, which describes the experimental methods used and includes the results obtained. By studying the photoelectric properties of the devices, the conclusions were made on the most suitable materials to produce advanced photodetectors. Using a suspension made of two-dimensional microcrystals of good photoelectric properties, a custom printer could potentially print cheap photodetectors on flexible substrates in the future.
Ultrasonic exfoliation of transition metal dichalcogenide microcrystals and characterization of their photoelectric properties
Keywords: Fizika; pārejas metālu halkogenīdi; divdimensiju mikrokristāli; slāņaini van der Vālsa materiāli; ultraskaņas eksfoliācija; fotodetektori