Mālu minerālu ģenēze augsnēs uz morēnas cilmiežiem Spinduļu mežā - Vasiļevska, Ginta (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā veikta mālu frakciju iegūšana pieciem dažāda vecuma meža augšņu profiliem ar morēnas cilmiezi. Trim augšņu profiliem ar lielāku vecuma atšķirību (25, 100, 200 gadu) veikta mālu minerālu identifikācija. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot mālu minerālu izplatību augsnēs uz morēnas cilmiežiem Spinduļu mežā. Mālu minerālu identifikācijai un paraugu puskvantitatīvā sastāva noteikšanai izmantota rentgenstaru pulverdirfrakcijas metode (XRD). Mālu frakciju sadalījuma noteikšanai pielietota granulometriskā sastāva analīze, izmantojot rentgenstaru absorbcijas granulometru. Bakalaura darba pētījumi apstiprina podzolēšanās procesa ietekmi uz mālu minerālu izplatību un mainību meža augšņu profilos, māla minerālu autigēnu ģenēzi augšņu veidošanās procesu ietekmē. Atslēgas vārdi: mālu minerāli, XRD, morēna, cilmiezis, meža augsnes.

In this bachelor paper clay fraction was separated from samples of five different age forest soil profiles which were based on till parent material. Clay minerals were identified in sediment samples of three soil profiles with larger age difference (25, 100, 200 years). The aim of study is to clarify distribution of clay minerals in soils based on till bedrock in Spinduli forest. X–ray powder diffraction and semi–quantitative analysis were used for clay mineral identification and quantification. Grain size analysis using X–ray particle size analyzer where applied to consider clay fraction distribution. Bachelor thesis research confirms podzolic process impact on the clay mineral distribution and variability of forest soil profile clay mineralogy. Also it confirms soil formation process connection with clay mineral autigen genesis. Keywords: clay minerals, X-ray powder diffraction, till, parent material, forest soil.
Genesis of clay minerals in soils on glacigenic parent material in Spinduļi forest
Keywords: Ģeoloģija