Ukraiņu finanšu politikas ietekme uz mazo un vidējo uzņēmumu finanšu rādītājiem laika periodā no 2013 līdz 2020 - Kondrashova, Maria (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā darbā tiek analizēta Ukrainas valdības īstenotā finanšu politika, reaģējot uz 2013.-2014. gada notikumu izraisīto ekonomisko šoku. Veicot rūpīgu analīzi, tika konstatēts, ka Ukrainas valūtas kursa politikas pārmaiņām ir negatīva korelācija ar Ukrainas MVU neto peļņu. Šis secinājums ir loģisks, ņemot vērā valsts valūtas svārstīgumu. Valūtas kursa pieaugums negatīvi ietekmē MVU peļņu, tādējādi negatīvi ietekmējot pašu kapitāla atdeves (ROE) un aktīvu atdeves (ROA) analīzi. Līdz ar to šie rezultāti potenciāli var samazināt ieguldījumu ieplūdi, ierobežot izaugsmes iespējas un kavēt MVU attīstību. Pētījums atklāj sarežģīto saistību starp finanšu politiku, valūtas kursa svārstībām un MVU darbības rezultātiem Ukrainā. Tajā uzsvērtas problēmas, ar kurām saskaras šie uzņēmumi, un sniegtas vērtīgas atziņas politikas veidotājiem, uzņēmējiem un investoriem, kas cenšas veicināt ilgtspējīgu izaugsmi valstī.

This thesis examines the financial policies implemented by the Ukrainian government in response to the economic shock caused by the events of 2013-2014. Through thorough analysis, it was determined that changes in the Ukrainian exchange rate policy have a negative correlation with the net profits of SMEs in Ukraine. This finding is logical considering the volatility of the national currency. The increase in exchange rates adversely affects SME profits, thereby negatively impacting return on equity (ROE) and return on assets (ROA) analyses. Consequently, these outcomes have the potential to decrease investment inflows, limit growth opportunities, and impede the development of SMEs. The research sheds light on the complex relationship between financial policies, exchange rate fluctuations, and the performance of SMEs in Ukraine. It highlights the challenges faced by these businesses and provides valuable insights for policymakers, entrepreneurs, and investors seeking to foster sustainable growth in the country.
Impact of Ukrainian Financial Policies from 2013 to 2020 on Financial Performance of Small and Medium Enterprises
Keywords: Ekonomika; SME; Ukraine; Financial; Policy; Performance