Pagaidu tiesību aizsardzības līdzekļi satversmes tiesas procesā - Budkēviča, Kristīne Ilga (Latvijas Universitāte, 2024)
Izņēmuma gadījumos, kad nepieciešama tūlītēja personas tiesību aizsardzība, personai ir tiesības lūgt Satversmes tiesu piemērot pagaidu tiesību aizsardzību. Taču joprojām aktuāls ir jautājums, vai Satversmes tiesas procesā pieejamie līdzekļi ir pietiekami un vai to piemērošana nodrošina efektīvu personas tiesību aizsardzību? Bakalaura darbā “Pagaidu tiesību aizsardzības līdzekļi Satversmes tiesas procesā” apskatīts pagaidu tiesību aizsardzības jēdziens, pagaidu tiesību aizsardzības līdzekļi dažādu procesu regulējumos, kā arī Satversmes tiesas prakse attiecībā uz šo līdzekļu piemērošanas kārtību. Tāpat darba ietvaros analizēta šobrīd pieejamo līdzekļu efektivitāte un piedāvāti iespējamie uzlabojumi, kas sekmētu efektīvāku tiesību aizsardzību.

In exceptional cases, when immediate protection of a person's rights is necessary, person has the right to request the Constitutional Court to apply interim measures. However, the question remains whether the measures available in the Constitutional Court proceedings are sufficient and whether their application ensures effective protection of person’s rights. The Bachelor thesis "Interim measures in the Constitutional Court Proceedings" examines the concept of interim measures, interim measures in the regulations of various types of proceedings, as well as the practice of the Constitutional Court of the Republic of Latvia regarding the interim measures’ applying procedure. The thesis also analyses the effectiveness of the currently available measures and proposes possible improvements that would facilitate more effective protection of rights.
Provisional measures in proceedings of the Constitutional court of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Efektīva tiesību aizsardzība; Pagaidu tiesību aizsardzības līdzekļi; Satversmes tiesa; Satversmes tiesas process