MĀTES PTST LĪMENIS UN EMOCIJU REGULĀCIJAS STRATĒĢIJA KĀ PROGNOZĒTĀJI GATAVĪBAI MEKLĒT PALĪDZĪBU SAISTĪBĀ AR BĒRNA, VECUMPOSMĀ NO 3 LĪDZ 6 GADIEM, PTST LĪMENI - Anuška, Šarlote (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai mātes PTST simptomu līmeni un emociju regulācijas stratēģija ir kā prognozētāji gatavībai meklēt palīdzību bērna, vecumposmā no 3 līdz 6 gadiem, paaugstināta PTST simptomu līmeņa gadījumā un kas vislabāk spēj prognozēt mātes spēju pamanīt bērna PTST simptomus. Pētījumā piedalījās 89 mātes, kurām ir vismaz viens bērns vecumposmā no 3 līdz 6 gadiem. Pētījumā izmantotās metodes: Bērnu un pusaudžu traumu skrīnings (CATS-C) - 3 - 6 gadi, PTST kontrolsaraksts DSM-5 vajadzībām (PCL-5), Emociju regulācijas aptauja (ERQ). Pētījuma rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīga korelācija starp piedzīvotās traumas, bērna PTST simptomu līmeni, funkcionālo traucējumu, dzimuma, mātes PTST simptomu līmeņa, emociju regulācijas stratēģiju – izpausmes apspiešana un gatavību meklēt palīdzību rādītājiem. Mātes spēju pamanīt PTST simptomus vislabāk prognozē bērna funkcionālie traucējumi, pašas mātes PTST simptomu līmenis un emociju regulācijas stratēģija – izpausmes apspiešana. Savukārt to, vai bērns potenciāli saņems nepieciešamo psiholoģisko palīdzību, prognozē bērna dzimums un funkcionālie traucējumi.

The aim of the study was to find out whether the mother's level of PTSD symptoms and emotion regulation strategy are predictors of readiness to seek help in the case of a child aged 3 to 6 years with an increased level of PTSD symptoms and which best predicts the mother's ability to notice the child's PTSD symptoms. A total of 89 mothers who have at least one child between the ages of 3 and 6 participated in the study. Methods used in the study: Child and Adolescent Trauma Screening (CATS-C) - 3 - 6 years, PTST Checklist for DSM-5 (PCL-5), Emotion Regulation Questionnaire (ERQ). The results of the study show that there is a statistically significant correlation between the experienced trauma, the child's level of PTSD symptoms, functional impairment, gender, the mother's level of PTSD symptoms, emotion regulation strategy - suppression of expression and willingness to seek help indicators. The mother's ability to notice PTSD symptoms is best predicted by the child's functional impairment, the mother's own level of PTSD symptoms, and the emotion regulation strategy – suppression of expression. On the other hand, whether the child will potentially receive the necessary psychological help is predicted by the child's gender and functional disorders.
Maternal PTST level and emotion regulation strategy as predictors of readiness to seek help in relation to child, age 3 to 6, PTST level
Keywords: Psiholoģija; PTST; Trauma; Māte; Bērns; emociju regulācija