Anestēzijas māsu veselību ietekmējošie darba vides riska faktori - Maksaja, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs “ Anestēzijas māsu veselību ietekmējošie darba vides riska faktori.”. Kaitīgie un bīstamie darba apstākļi vidējā medicīnas personāla vidū anestēzijas un reanimācijas nodaļā, pirmkārt, ir saistīti ar tiešo kontaktu ar infekcioziem aģentiem, medikamentu, ķīmiski agresīvo vielu un stresa nelabvēlīgu ietekmi uz organismu un tā sistēmām. Anestēzijas māsu darba spektrs ir ļoti plašs. Anestēzijas māsas ikdienā darbojās ne tikai operāciju blokā, veicot anestēziju pacientiem, bet arī strādā intensīvā terapijas nodaļā, reanimācijā un veic anestēziju dažāda veidā izmeklējumos. Tas liecina par to, ka māsas darba vide ir ļoti mainīga, un tādēļ māsas tiek pakļautas dažādiem riska faktoriem, piemērām, stresam, infekcijām, dažādām slimībām u.c. Darbs balstīts uz Kolistas Rojas māszinības teoriju. Teorētiskajā daļā, izmantojot pieejamo literatūru, ir apskatīts, kas ir anestēzijas māsu profesija un kādi riska faktori eksistē darba vidē. Intervijā piedalījās 7 anestēzijas māsas. Iegūtie rezultāti liecina, ka anestēzijas māsu darbā pastāv vairākās riska faktoru grupas, par kuram viņi ir labi informēti un adekvāti novērtē tās. Pētījuma ietvaros dati tika vākti, izmantojot kvalitatīvo pētniecības metodi. Pētījums norisinājās laika periodā no 2019. gada aprīļa līdz 2019. gada maijam, tajā piedalījās 7 anestēzijas māsas no Rīgas X slimnīcas. Pētījuma mērķis –noskaidrot anestēzijas māsu veselību ietekmējošos darba vides riska faktorus. Pētījuma instruments – intervija. Pētījuma metode – kvalitatīvā metode. Pētījuma jautājums- Kādi ir anestēzijas māsu veselību ietekmējošie darba vides riska faktori?

The bachelor paper “Health affecting occupational risk factors among nusres anesthetists”. First of all, hazardous and noxious work conditions among health professionals in department of Anesthesiology and Reanimation are connected with direct exposure to infectious agents and drugs, as well as negative health effects of chemicals and stress. Nurses anesthetists take on a wide range of duties. On a daily basis, nurse anesthetist works not only in operating room, but also providing care in intensive therapy unit, reanimation unit and administering anesthesia during various procedures. Hence, working environment of a nurse anesthetist is not constant, which leads to undergoing the influence of different risk factors such as stress, infections and other diseases. The paper is based on the theory of Kolista Roya’ s nurse theory. In the theoretical part, the author has done literature analysis, identifying the anesthetist nurse’s job definition and possible occupational risk factors that exist in working environment. 7 nusres anesthetists took part in the interview. The results prove that respondents are aware of various occupational riks factors that are present and evaluate them adequately. The research was carried out using the qualitative method- interview, that took place from April 2019 to May 2019. Aim of research: finding out health affecting occupational risk factors among nurses anesthetists. Instrument of research: interview. Method of research: qualitative method. Question of research: Which are health affecting occupational risk factors among nurses anesthetists?
Health affecting occupational risk factors among nusres anesthetists
Keywords: Medicīna; anestezioloģija; anestēzijas māsa; veselība; riska faktori; darbs