Izmeklēšanas tiesnesis kā cilvēktiesību ievērošanas kontroles realizētājs kriminālprocesā - Dzērviniece, Dita (Latvijas Universitāte, 2012)
Kriminālprocesu veic, ievērojot starptautiski atzītās cilvēktiesības un nepieļaujot neattaisnotu kriminālprocesuālo pienākumu uzlikšanu vai nesamērīgu iejaukšanos personas dzīvē. Pirms septiņiem gadiem Latvijā tika ieviests izmeklēšanas tiesnešu institūts, kura pamatmērķis ir cilvēktiesību kontroles realizācija pirmstiesas kriminālprocesā. Pēc autores domām, nav pietiekami izvērtētas nepilnības normatīvajā regulējumā, kas savukārt ietekmē izmeklēšanas tiesnešu institūta efektivitāti. Izpētot normatīvo regulējumu kopsakarā ar tiesu praksi, autore piedāvā izteikt vairākus Kriminālprocesa likuma pantus jaunā redakcijā.

Criminal procedure shall be carried out in accordance with the internationally recognized human rights and preventing unjustified criminal procedural obligations or disproportionate interference with person’s life. Seven years ago in Latvia there was established the Institute of Investigative Judges (IIJ), which fundamental objective is realization of human rights control in pre-trial criminal procedure. In author’s opinion the weaknesses in the regulatory framework have not been sufficiently assessed, which in turn affects IIJ’s efficiency. While examining the regulatory framework in the light of the case law, the author proposes to rewrite a number of articles of the Criminal Procedure Law in a new version.
Investigation judge as the supervisor of the human rights in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne