Darbinieku motivācijas sistēmas salīdzinājums starp Latvijas publisko un privāto sektoru - Jurcika, Anete (Latvijas Universitāte, 2009)
Šī darba „Darbinieku motivācijas sistēmas salīdzinājums starp Latvijas publisko un privāto sektoru” mērķis bija izprast atšķirības, kas pastāv starp faktoriem, kas motivē cilvēkus darbam, un kas tikai apmierina viņu pamatvajadzības. Hercbergs tos dēvēja par motivācijas un higiēnas faktoriem. Autores izvēlētā hipotēze - darbinieki valsts pārvaldē, salīdzinot to ar privāto sektoru, ir daudz mazāk motivēti kvalitatīvam darbam, jo darba devējs tos motivē galvenokārt balstoties uz higiēnas faktoriem – tika apgāzta. Kā prolēmjautājums tika izvirzīts - vai valsts pārvaldē darba devējs savus darbiniekus motivē galvenokārt balstoties uz higiēnas faktoriem? Pēc darba uzrakstīšanas autore secināja, ka: •pastāv būtiskas atšķirības starp motivācijas un higiēnas faktoriem; •lai izveidotu pēc iespējas veiksmīgāku motivācijas sistēmu, sākotnēji jāizveido pietiekami apmierinoša „higiēnas” bāze; •Latvijā darba devēji pietiekami sabalansēti izmanto gan ārējos, gan iekšējos faktorus kā motivācijas līdzekli savās darbavietās; •higiēnas faktori motivē, taču tikai īstermiņā, savukārt, motivācijas faktori to dara ilgtermiņā; •šobrīd nepastāv būtiskas atšķirības starp privāto un publisko sektoru.

The aim of this work „A comparison of the employee motivation system between the public and private sphere in Latvia” was to comprehend the differences of factors which motivate people to work and which only fulfil their basic needs. Herzberg called them motivation and hygiene factors. The authors’ chosen hypothesis – employees in state administration, comparing it to the private sector, are less motivated to qualitative work, because employer motivates them mostly based on hygiene factors – was not confirmed. The research question was – does the employer in the state administration motivate his employees grounding mostly on hygiene factors? After finishing the work, the author came to the conclusions that: •there are some essential differences between hygiene and motivation factors; •to establish a highly successful motivation system, there is a need to form a suitable “hygiene” basis; •Latvian employers use extrinsic and intrinsic motivators in their motivation systems very balansed; •hygiene factors do motivate, but for some very short time, as for motivational factors do that in the long - term; •there are no significant differences between the public and private sphere at the moment.
A comparison of the employee motivation system between the public and private sphere in Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)