Krievijas militārās avantūras (akcijas) ārvalstīs 21. gadsimtā - Vēveris, Edijs (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā “Krievijas militārās avantūras (akcijas) ārvalstīs 21. gadsimtā” ir analizētas Krievijas aktivitātes, kuru galvenais elements ir bijis militārais spēks un tā pielietošana. Krievijas militārās aktivitātes ārvalstīs un to iespējamie cēloņi ir pretnostatīti šādām politiskā reālisma, kas apskata valstu uzvedību starptautiskās attiecībās un ārpolitikā, skolām: strukturālais defensīvais reālisms, strukturālais ofensīvais reālisms un neoklasiskais reālisms. Pētījuma veikšanas pamatā ir gadījumu analīze un vairāku epizožu ar Krievijas iesaistīšanos militārās avantūrās (akcijās) ārvalstīs 21. gadsimtā apskatīšana, mēģinot noskaidrot, kura no darba teorētiskajā daļā apskatītājām reālisma skolām vislabāk izskaidro Krievijas rīcību. Darba rezultāta ir apstiprinājušās divas no izvirzītajām trim hipotēzēm.

Research paper “Russia’s military adventures (actions) abroad in the 21st century” examines Russia’s activities from the various perspectives, especially looking on use of military power. A special attention is paid to evaluation of Russia’s military activities abroad compared to political realism's’ schools and theories in international relations (IR) and principles that cause certain state behaviour, respectively, defensive realisms, offensive realisms and neoclassical realisms, as well as taking into account some of the realist approaches that describe state behaviour. Russia’s military adventures (actions) are analysed using case analyse methodology, trying to find the best possible explanation for Russia’s behaviour within international system. Results of the research confirm two out of three hypothesis's.
Russia's military adventures (actions) abroad in the 21st century
Keywords: Politikas zinātne; strukturālais reālisms; neoreālisms; strukturālais defensīvais reālisms; strukturālais ofensīvais reālisms; neoklasiskais reālisms