Skata virziena parametri divdomīgu ģeometrisku figūru analīzē - Krauze, Linda (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 44 lapaspusēm. Tas satur 26 attēlus un 20 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir izvērtēt skata virziena parametrus vizuālās informācijas grupēšanas uzdevumos. Dalībniekiem tika demonstrēti 8 stimuli – kvadrāts, rombs un rombs ar papildus elementu pie tā virsotnes vai malas 3 dažādās pozīcijās. 1. daļā dalībnieki apskatīja tikai 1 stimulu, 2. daļā – visus stimulus, 3. daļā dalībnieki sniedza atbildes par demonstrētā objekta formu, 4. daļā dalībnieki sniedza atbildi, demonstrējot stimulus uz papīra. Rezultāti parādīja, ka bumbiņas novietojums un attālums no romba neparāda būtisku ietekmi uz dalībnieku formas uztveri. Bumbiņai atrodoties tālāk no romba, skata virziens tika sadalīts starp demonstrētajiem objektiem.

Bachelor thesis is written in Latvian on 44 pages. It contains 26 figures and 20 references. The aim of the study is to analyse gaze parameters in visual information grouping tasks. 8 stimuli were presented to the participants: a square, a diamond, and a diamond with an additional element at its vertex or edge in 3 different positions. In the first part of the study, the participants looked at 1 stimulus; in second part – on all stimuli; in third part, participants determined the shape of the object; in forth part- participants demonstrated the shape of the stimuli demonstrated on paper. Results demonstrate that the position of the ball and the distance to the additional element do not show a significant influence on the participants perception of the shape. Gaze was more divided between the objects were located further away from each other.
Gaze parameters for analysis of ambiguous geometric shapes
Keywords: Fizika; vizuālās informācijas grupēšana; skata virziens; formas uztvere; acu kustību analīze