Asins zuduma mazinoša taktika ortopēdiskajā ķirurģijā - Klusa, Irina (Latvijas Universitāte, 2012)
Kopsavilkums Ar katru gadu Latvijā pieaug gan veikto lielo locītavu endoprotezēšanas operāciju skaits, gan pacientu skaits, kuriem šī operācija būtu nepieciešama. Ir pierādīts, ka gūžas un ceļa locītavu endoprotezēšana asociējas ar lielu asins zudumu operācijas laikā un pēcoperācijas periodā. Eritrocītu masas augstas izmaksas un iespējamas asins transfūzijas blakusparādības, rada nepieciešamību asins zuduma mazinošas taktikas izstrādāšanai. Prospektīvais randomizētais pētījums veikts VSIA “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca” bāzē periodā no 07.11.2011.g. līdz 18.01.2012.g. Bija atlasīti 100 pacienti, kuri iestājušies primārai unilaterālai ceļa vai gūžas locītavas endoprotezēšanai. Kontroles grupai izmantoti dati, iegūtie prospektīvajā randomizētajā pētījumā, kas bija veikts VSIA “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā” laika periodā no 13.07.2011.gada līdz 31.08.2011.gadam. Šo pētījumu veica Rīgas Stradiņa Universitātes Tālākizglītības fakultātes studente Olga Gorškova. Pētnieciska darba nosaukums “Asins zuduma un eritrocītu masas transfūzijas samazinājums ortopēdiskajās operācijas, lietojot 1 g traneksāmbes”. Pacienti tika randomizēti sadalīti sekojošās grupās, attiecīgi katram endoprotezēšanas veidam: 1. Ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijas grupas: 1C – 2011.gadā veikta pētījuma grupa, pacienti saņēma traneksāmskābi 1 g daudzumā. 2C – 2011.gadā veikta pētījuma grupa, traneksāmskābe nebija saņemta – kontrolgrupa. CEP – aktuālā pētījuma grupa, bija saņemta traneksāmskābe un mainīta kristaloīdu un koloīdu šķīdumu infūzijas taktika. 2. Gūžas locītavas endoprotezēšanas operācijas grupas: 1G – 2011.gadā veikta pētījuma grupa, pacienti saņēma traneksāmskābi 1 g daudzumā. 2G – 2011.gadā veikta pētījuma grupa, traneksāmskābe nebija saņemta – kontrolgrupa. GEP – aktuālā pētījuma grupa, bija saņemta traneksāmskābe un mainīta kristaloīdu un koloīdu šķīdumu infūzijas taktika. Intraoperatīvajā periodā un pēcoperācijas asins zudums tika mērīts atsevišķi. Alogēno eritrocītu masas transfūzijas apjoms tika noteikts pēc transfūzijas protokolā fiksēto mililitru skaitu, atsevišķi intraoperatīvi un postoperatīvi, kā arī kopējo pārlieto eritrocītu masas daudzumu mililitros. Perioperatīvajai trombozes profilaksei visi pacienti saņēma Enoxaparīnu 40 mg subkutāni. Ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijas: Asins zudums operācijas laikā, pēcoperācijas periodā un kopējais asins zudums 2C un CEP grupās statistiski ticami atšķīrās. Attiecīgi: asins zudumam operācijas laikā p=0,002, asins zudumam pēcoperācijas periodā p=0,003, kopēja asins zuduma p vērtība ir 0,001. Asins zudums operācijas laikā, pēcoperācijas periodā un kopējais asins zudums 1C un CEP grupās statistiski ticami atšķīrās. Attiecīgi: asins zudumam operācijas laikā p=0,028, asins zudumam pēcoperācijas periodā p=0,048, kopēja asins zuduma p vērtība ir 0,008. Pārlieto eritrocītu masas daudzums 2C un CEP grupās operācijas laikā (p=0,004), pēcoperācijas periodā (p=0,001) un kopējais apjoms (p=0,001) statistiski ticami atšķīrās. Pārlieto eritrocītu masas daudzums 1C un CEP grupās operācijas laikā (p=0,005), pēcoperācijas periodā (p=0,013) un kopējais apjoms (p=0,001) statistiski ticami atšķīrās. Gūžas locītavas endoprotezēšanas operācijas: Asins zudums operācijas laikā un kopējais asins zudums 2G un GEP grupās statistiski ticami atšķīrās. Asins zudums pēcoperācijas periodā būtiski neatšķīrās. Attiecīgi: asins zudumam operācijas laikā p=0,005, asins zudumam pēcoperācijas periodā p=0,059, kopēja asins zuduma p vērtība ir 0,007. Pārlieto eritrocītu masas daudzums 2G un GEP grupās operācijas laikā (p=0,001), un kopējais apjoms (p=0,001) statistiski ticami atšķīrās. Pēcoperācijas periodā pārlieto eritrocītu masas apjoms būtiski neatšķīrās (p=0,117).

In Latvia annualy increases the number of joint replacement surgery and patient amount who would need that. It is known, that hip and knee arthroplasty is associated with a large blood loss during the surgery and at the post-operative period. The high cost of red blood cell package and possible side effects of blood transfusion lead to develop blood loss minimization tactics. The prospective randomized study was done at “Hospital of Traumatology and Orthopedics” from 07.11.2011 till 18.01.2012. 100 patients were selected, who had occured for the primary unilateral knee or hip replacement. As a control group we used data obtained in previous prospective randomized study. Patients were randomly divided into the following groups, depending on type of replacement. 1)knee replacement surgery group: 1C – pre-study group, had received tranexamic acid; 2C – pre-study group, had not received tranexamic acid; CEP – the current study group, had received tranexamic acid and modified crystalloid and colloid solution infusion. 2)hip replacement surgery group: 1G – pre-study group, had received tranexamic acid; 2G – pre-study group, had not received tranexamic acid; GEP – the current study group, had received tranexamic acid and modified crystalloid and colloid solution infusion. Intra-operative and post-operative blood loss was measured separately. Allogenic red blood cell transfusion was determined looking through the transfusion protocol fixed quantity. Intra-operative and post-operative amount of red blood cell transfused was measured separately. As a perioperative thrombosis prophylaxis, all patients received subcutaneously Enoxaparine 40mg. Knee replacement surgery: Blood loss during surgery (p=0,002), post-operative (p=0,003) and total blood loss (0,001) at 2C and CEP groups is statistically significantly different. Blood loss during surgery (p=0,028), post-operative (p=0,048) and total blood loss (0,008) at 1C and CEP groups is statistically significantly different. Amount of transfused packed red blood cells at 1C and CEP groups during surgery (p = 0.005), postoperative period (p = 0.013) and total volume (p = 0.001) statistically significantly different. Hip replacement surgery: Blood loss during surgery and total blood loss at 2G and GEP groups statistically significantly different. Postoperative blood loss did not differ significantly. Respectively: blood loss during surgery p = 0.005, post-operative blood loss p = 0.059, total blood loss p=0.007. Amount of transfused packed red blood cells at 2G and GEP groups during surgery (p = 0.001), and total volume (p = 0.001) statistically significantly different. Postoperative period, the volume of transfused packed red blood cells was not significantly different (p = 0.117).
Blood loss reducing tactics at Orthopedic Surgery
Keywords: Medicīna