Jonu šķidrumu struktūru ietekme uz Hanča estera sintēzi - Korņejeva, Oksana (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā pētīta sakarība starp jonu šķidrumu struktūrām un Hanča estera sintēžu iznākumiem, tās veicot šajos jonu šķidrumos un lietojot urotropīnu kā reaģentu amonjaka un formaldehīda vietā. Sintezēti un raksturoti piecpadsmit šim pētījumam vajadzīgie jonu šķidrumi. Tie satur katjonus un anjonus ar mērķtiecīgi izmainītām struktūrām, lai varētu novērtēt šo jonu šķidrumu hidrofobo, ūdeņraža saišu donora-akceptora un elektrostatisko ietekmi uz pētīto Hanča estera sintēzes rezultātu. Šajā pētījumā ir salīdzināti alifātiskie un aromātiskie katjoni un anjoni, kā arī apspriesta jonu šķidrumu katalītiskā iedarbība salīdzinājumā ar to šķīdinātāja efektu. Darbā ir demonstrēta papildus katalizatora – glicīna labvēlīgā ietekme, kā arī izvēlēti paši labākie Hanča estera sintēzes reakcijas apstākļi.

The relationship between structures of ionic liquids and yields of the Hantzsch ester synthesized in these ionic liquids is studied in the thesis using urotropine as a reagent in place of ammonia and formaldehyde. Fifteen ionic liquids are synthesized and characterized for the mentioned study. They contain purposely changed structures of their cations and anions in order to evaluate the result of their hydrophobic, hydrogen bond donor-acceptor and electrostatic influence of these ionic liquids on the investigated Hantzsch ester synthesis. Aliphatic and aromatic cations and anions are compared in the study, as well as catalytic versus solvent effect of ionic liquids is discussed. The beneficial result of the addition of an extra catalyst – glycine is also demonstrated, as well as the very best reaction conditions for the Hantzsch ester synthesis are selected.
Influence of the structures of ionic liquids on Hantzsch ester synthesis
Keywords: Ķīmija; 1,4-DIHIDROPIRIDĪNI; JONU ŠĶIDRUMI; JONU ŠĶIDRUMU STRUKTŪRA; UROTROPĪNS; HANČA ESTERIS