Staphylococcus epidermidis un to rezistence pret antibakteriālajām vielām - Štillere, Veronika (Latvijas Universitāte, 2016)
Staphylococcus epidermidis ir vieni no biežākajiem nozokomiālo infekciju un bakterēmijas ierosinātājiem. S.epidermidis bieži ir meticilīnrezistenti un tas nozīmē, ka baktērijas ir rezistentas pret klasiskajām β – laktāmu antibakteriālajām vielām. Meticilīnrezistenci nosaka mecA gēns , kurš ir integrēts baktērijas DNS. Baktēriju rezistence būtiski ietekmē arī infekciju terapijas izvēli. Darba mērķis ir izpētīt Staphylococcus epidermidis rezistenci pret antibakteriālajiem preparātiem no klīniskajiem materiāliem izolētajos paraugos. Pētījumā tika noskaidrots , ka S.epidermidis uzrādīja augstu rezistenci pret ampicilinu – 17 gadījumos ( 83% ), un arī pret eritromicīnu – 37 gadījumi ( 74% ). 31 izolāti biji rezistenti pret ciprofloksacīnu ( 61% ) , un pret klindamicīnu rezistenti biji jutību radīja 31 izolāts ( 60% ). Vidēju jutību S.epidermidis uzrādījuši pret cefokstitīnu 24 gadījumos ( 3% ) , pret ciprofloksacīnu 31 gadījumos ( 5% ) un pret klindamicīnu 1 izolāts ( 1% ). Pret vankomicīnu un nitrofurantoīnu S.epidermidis bija 100% jutīgi visos gadījumos. Tādējādi terapiju ar vankomicīnu un nitrofurantoīnu var uzskatīt par efektīvu.

Staphylococcus epidermidis is one of the majot causes of nosocomial infections and bacteremia agents. S.epidermidis often is methicillin - resistant and it means that the bacteria are resistant to the traditional β – lactam antimbiotics. Methicillin - resistance determine gene which is integrated in bacteria DNA. This gene is called for mecA gene. Bacterial resistance affect at the infection treatment choice. The aim of the study is to the determine Staphylococcus epidermidis resistance to antimicrobial agents of isolated samples. The study showed that S.epidermidis demonstrated high resistance to ampicillin – 83% ( 42 isolates ), and also to erythromicin – 74% ( 37 isolates ) . 31 isolates were resistant to ciprofloxacin ( 61% ); to clindamycin are resistant 30 isolates ( 60% ) . Average sensitivity 1 isolate of S.epidermidis shown to cefoxitin (3%) ; 3 isolates to ciprofloxacin ( 5% ) and 1 isolate to clindamycin ( 1% ) . Sensitivity to vancomycin and to nitrofurnatoin in all cases are 100% with all the isolates. Then,the treatment therapy of vancomycin or nitrofurantoin may be deemed effective to S.epidermidis infections.
Staphylococcus epidermidis rezistance to antibacterials
Keywords: Farmācija; Staphylococcus epidermidis; epidermidis; rezistence; antibakteriālie preparāti