Tiešo ārvalstu investīciju vide Latvijā - Runcis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma ir „Ārvalstu tiešo investīciju vides analīze Latvijā.” Mūsdienu globalizācijas laikmetā notiek strauja investīciju plūsma starp valstīm, kam ir nozīmīga loma valsts attīstībā, jo tās palīdz uzlabot infrastruktūru, celt darbinieku kvalifikāciju, palielināt eksportu, IKP un uzlabot valsts labklājību. Darba mērķis ir izpētīt un analizēt ārvalstu tiešo investīciju vidi Latvijā. Pirmajā nodaļā tiek raksturotas investīciju teorijas, otrajā analizēti investīcijas ietekmējošie faktori un sektori Latvijā, kuros tiek veiktas ārvalstu investīcijas, bet trešajā nodaļā veikta 19 Latvijas uzņēmumu izpēte ar lielāko tiešo investīciju īpatsvaru. Galvenais secinājums- Latvijā ir laba vide ārvalstu tiešo investīciju piesaistīšanai dažādos uzņēmējdarbības sektoros, bet pagaidām vislielākā tiešo ārvalstu investīciju plūsma novērojama finanšu sektorā.

The subject of the master thesis is “Foreign direct investment environment analysis in Latvia.” In the age of globalization, flow of the investments between countries becomes more important. Investments are one of the main factor for the economic growth of country- they can improve infrastructure and employee qualification, increase export and raise welfare. The aim of the present work is to describe and analyze foreign direct investment environment in Latvia. Section 1 of thesis provides theories regarding to foreign direct investments. Section 2 provides description of factors for investments and sectors where they are made in Latvia and section 3 analysis 19 entities in Latvia with greatest foreign direct investment amount. The main conclusion- Latvia has good environment for foreign direct investments and one of the sectors using this environment the most is financial and banking sector.
Foreign direct investment environment in Latvia
Keywords: Ekonomika; ārvalstu investīcijas; investīciju vide; makroekonomiskā situācija; nodokļu vide; infrastruktūra