Semiotiskā tēlu un konotatīvo komponentu analīze interneta vietnē www.slaidi.lv ievietotajos attēlos - Ogoļceva, Margarita (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēma ir „Semiotiskā tēlu un konotatīvo komponentu analīze interneta vietnē www.slaidi.lv ievietotajos attēlos”. Pētījuma mērķis ir noteikt www.slaidi.lv ievietoto fotogrāfiju populārākos sižetus, izpētīt kas šajos attēlos kalpo par zīmēm, ko tās spēj pavēstīt par tā laika vērtībām un iezīmēm. Kā arī aplūkot fotogrāfijas lomu un ģimenes albuma veidošanas paradumus un nepieciešamību. Darba teorētiskajā daļā ir aplūkota vizuālā un fotogrāfijas semiotika, to elementi. Ir diskusija par fotogrāfijas reprezentativitāti – tas viliditāti un falsifikāciju. Apskatīta arī fotogrāfijas sociālā nozīme, kā arī ģimenes albuma veidošanas nozīme. Metodoloģiskajā daļā ir veikta www.slaidi.lv ievietoto attēlu kontentanalīze, par pamatu ņemot Suzenas Sontāgas (Susen Sontag) un Pjēra Burdjē (Pierre Bourdieu) piedāvāto ģimenes albuma sižetu sadalījumu. Savukārt atsevišķu fotogrāfiju semiotiskā analīze tika veikta pēc Devida Beita (David Bate) 4 fotogrāfijas analīzes principiem denotatīvajā līmenī, un pēc Umberto Eko (Umberto Eco) 10 fotogrāfijas kodu sadalījuma konotatīvajā līmenī. Bakalaura darbā ir izmantotas 16 fotogrāfijas, 12 tabulas, 4 grafiki, 28 avoti. Atslēgas vārdi: semiotiska analīze, fotogrāfija, ģimenes albums, vēsture, internets

The theme of the bachelor thesis is: Semiotic analysis of images and connotative components in internet site www.slaidi.lv images. The aim of the thesis is to determine the most popular photography styles on www.slaidi.lv's published images, explore the different signs in the photographs and to read what those signs are telling you about that specific time and place. To look at the values and characteristics of the picture and accurately discern the specifics of that photograph. Also to look at the importance of the photograph in relation to the photo album and its role, in close proximity to the specific family values, needs and habits. The theoretical part of the thesis looks at the visual part of photography semiotics, in particular there is a discussion on the validity of representative photography – is it valid or false? There is also a look at the social role of photography, in relation to creating a family album. Methodological part is a content analysis and semiotic analysis of www.slaidi.lv's published photographs. The content analysis is based on Susan Sontag and Pierre Bourdieu’s ideas on creating a family photo album. The semiotic analysis of images is done in two steps: analysing the denotative meaning of a photograph – based on David Bate’s 4 steps in analysing a photograph, and an analysis on connotative meaning of a photograph – based on Umberto Eco’s 10 ponits of reading a picture. Thesis contains 16 photos, 12 tables, 4 graphs, 28 sources. Key words: semiotic analysis, photography, family photo album, history, internet.
Semiotic analysis of images and connotative components in internet site www.slaidi.lv images
Keywords: Komunikācijas zinātne