Atmosfēras nokrišņu daudzuma noteikšana Latvijas upju baseiniem - Latkovska, Inese (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir „Atmosfēras nokrišņu daudzuma noteikšana Latvijas upju baseinos hidroloģiskajiem aprēķiniem”. Darba mērķis ir noteikt atmosfēras nokrišņu daudzumu Latvijas upju baseiniem, izmantojot dažādu metodiku, kas balstīta uz Ģeogrāfiskajām Informācijas Sistēmām. Literatūras analīzē tiek apskatīti galvenie virzieni, kur Ģeogrāfiskās Informācijas Sistēmas ir kā nozīmīgs atbalsta instruments hidroloģisko jautājumu risināšanai. Aprakstītas plašāk pielietotās atmosfēras nokrišņu noteikšanas metodes, kā arī raksturots nokrišņu sadalījums Latvijā. Darba pētnieciskajā daļā tiek raksturoti un analizēti meteoroloģisko un hidroloģisko novērojumu staciju dati, kā arī analizētas atmosfēras nokrišņu ilgtermiņa izmaiņu tendences Latvijā pētāmajā laika periodā no 1951.- 1990. gadam, pielietojot Mann-Kendalla testu. Lai noteiktu ilggadīgi vidējo atmosfēras nokrišņu daudzumu un salīdzinātu iegūtos rezultātus, tika izmantota Tiezena poligonu metode, izohietu metode un inversās distances metode. Atslēgas vārdi: Ģeogrāfiskās Informācijas Sistēmas, atmosfēras nokrišņi, upju baseini, Tiezena poligonu metode, izohietu metode, inversās distances metode.

Theme of Bachelor is „Determination of precipitation in Latvian river basins for hydrological calculations.” Goal of the paper is to detect the atmospheric precipitation to Latvia river basins using different methodology, based on Geographical Information System. In the theoretical part of the current paper the literature research was done to describe main spheres, in which the Geographical Information System is an important supporting tool, of hydrological issues. The most used precipitation methods, and the divisions of the precipitation areas in Latvia are described. In the practical part of the current paper there are discussed and analyzed the data of hydrological and meteorological stations, long term precipitation change tendencies in Latvia from year 1951 to 1990 are analyzed with Mann-Kendall test. To detect and to compare the average long term precipitation amount results the Thiessen Polygon method, isohyetal method and inverse distance method were used. Key words: Geographical Information Systems, precipitation, river basins, Thiessen Polygon method, isohyetal method, inverse distance method.
Determination of Precipitation for Latvia’s River Basins
Keywords: Ģeogrāfija