Lāzer-inducētās fluorescences pāreju no A-b kompleksa uz (1)3Sigma(+) stāvokli novērošana un analīze RbCs molekulā - Krūmiņš, Valts (Latvijas Universitāte, 2019)
Šajā bakalaura darbā tika pētītas pārejas RbCs molekulā no A^1 Σ^+~b^3 Π kompleksa uz a^3 Σ^+ un X^1 Σ^+ stāvokli. Pētījuma metode bija lāzer-inducētās fluorescence kombinācijā augstas izšķiršanas spējas Furjē transformāciju spektru reģistrāciju. RbCs molekulas tika ierosinātas izmantojot titāna-safīra lāzeru. Reģistrētajos lāzer-inducētās fluorescences spektros tika novērotas intensīvas pārejas uz singleta stāvokli X^1 Σ^+ un ārkārtīgi vājas pārejas uz tripleta a^3 Σ^+ stāvokli no kopīga A-b kompleksa līmeņa. Tika noteikti relatīvie intensitāšu sadalījumi pētāmajās progresijās, kā arī novērtēta summārā intensitāšu attiecība (sazarošanās attiecība) starp pārejām uz tripleta un singleta stāvokļiem. Eksperimentālie rezultāti tiek salīdzināti ar teorētiskiem aprēķiniem.

In this bachelor thesis transitions in RbCs molecule from A^1 Σ^+~b^3 Π complex to the a^3 Σ^+ and X^1 Σ^+ states were studied. Method of research was laser-induced fluorescence in combination with Fourier transform spectroscopy. The A-b comlex of RbCs molecules were excited with a Ti-sapphire laser. In the recorded spectra there were observed intensive transitions to the singlet X^1 Σ^+ state and very weak transitions to the triplet a^3 Σ^+ state from a common level of the A~b complex. Relative intensity distributions were determined in the progressions as well as total intensity ratio between transitions to triplet and singlet states (branching ratio). Experimental results are compared with theoretical calculations.
Laser-induced fluorescence transition from A-b complex to (1)3Sigma(+) state registration and analysis in RbCs molecule
Keywords: Fizika; lāzer-inducētā fluorescence; Furjē transformācijas spektroskopija; RbCs molekula; tripleta stāvoklis