Sociālās kontroles mehānismi seksualitātes disciplīnas diskursā: latviešu lielāko preses izdevumu analīze (2005) - Priedīte, Inese (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā, analizējot seksualitātes disciplīnas diskursu par sociāli problemātiskām parādībām kā homoseksualitāte, AIDS, seksuālā vardarbība, prostitūcija un seksa tūrisms, identificēti un raksturoti diskursīvi sociālās kontroles mehānismi: klasifikāciju sistēmas, identitāšu producēšana, normas, vērtības, attieksmju veidošana un pedagoģiskas instrukcijas. Pētījuma mērķis ir atklāt, kā diskursīva sociālā kontrole darbojas postmodernajās sabiedrībās un kādas prakses tiek izmantotas ķermeņu kontrolēšanā un disciplinēšanā medijos un ar mediju starpniecību. Uzmanība vērsta ne vien uz diskursa implikācijām, bet arī uz to, kas publiskajā sfērā tiek identificēts kā sociāla problēma, kā skaidroti problēmu cēloņi un kāda varētu būt iespējamā mediju loma sociālu problēmu risināšanas procesā.

his analytical discourse research deals with conceptualization and managing social control in the postindustrial society and describes mass media as consisting variety of discursive mechanisms of social control. Central question of paper is if and how mass media function as institution of social control in postmodern society. Author analyses disciplining sexuality discourse in Leading Latvian print media that deals with socially problematic sexuality issues as homosexuality, sexual violence, sexual exploitation, AIDS, sex tourism and prostitution and uses examples of cases and discourse structures to describe discursive units in media with potentially controlling and regulating effects: phenomenal structure, classifications, production and formation of identities, norms and values, shaping of attitudes and pedagogic discourses.
Social Control Devices in the Disciplinary Discourse of Sexuality: Analysis of the Latvian Leading Print Media (2005)
Keywords: Komunikācijas zinātne