Melnā plūškoka Sambucus nigra L. in vitro šūnu suspensiju kultūru optimizācija antibakteriālu ekstraktu iegūšanai - Balode, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Melnais plūškoks (Sambucus nigra) ir bagāts ar flavonoīdiem, kam piemīt antimikrobiāla aktivitāte. Nav zināms, vai šī īpašība piemīt S. nigra in vitro šūnu suspensijām. Tika izvērtēta gaismas intensitātes un elicitēšanas ar flg22 ietekme uz šūnu suspensiju kopējo flavonoīdu (TFC) un antociānu (TAC) saturu, flavonoīdu biosintēzes gēnu ekspresiju un antibakteriālo aktivitāti pret četriem mutes dobuma mikrobiotas patogēniem. Iegūtie rezultāti parāda, ka S. nigra šūnu suspensijas, kas elicitētas ar flg22 vai kultivētas 200–250 µmol m-2 s-1, uzrāda augstāko aktivitāti pret B. licheniformis. Kultivēšana 400–450 µmol m-2 s-1 ļauj iegūt lielāku TFC un TAC, taču elicitēšana ar flg22 šo savienojumu saturu nepaaugstina. S. nigra suspensiju kultūras, kuras tika audzētas bioreaktoros, uzrādīja zemāku produktivitāti, salīdzinot ar kultivāciju kolbās.

Black elderberry (Sambucus nigra) is a rich source of flavonoids with antimicrobial activity. It is not known whether these properties are also present in S. nigra in vitro cell suspensions. The influence of light intensity and elicitation with flg22 on cell suspension extracts flavonoid (TFC) and anthocyanin (TAC) content, expression of genes involved in flavonoid biosynthesis and antibacterial activity against four oral microbiota pathogens was evaluated. The obtained results show that S. nigra cell suspensions elicited by flg22 or cultivated at 200–250 µmol m-2 s-1 are the most effective against B. licheniformis. Cultivation at 400–450 µmol m-2 s-1 result in higher TFC and TAC, but eliciting with flg22 do not increase the content of those. S. nigra suspension cultures grown in bioreactors showed lower productivity compared to flasks.
Optimization of black elder Sambucus nigra L. in vitro cell suspension cultures to obtain antibacterial extracts
Keywords: Bioloģija; Sambucus nigra; in vitro šūnu suspensiju kultūras; antibakteriālās īpašības; flavonoīdi; elicitori