Māsu darba organizācija pacientu aprūpē rehabilitācijas centrā - Zinovjeva, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – Māsu darba organizācija pacientu aprūpē rehabilitācijas centrā. Lai pasargātu pacientus no medicīnas kļūdām, māsu izglītībai jābūt atbilstošai un efektīvai. Uzsākot praktizēt, māsai jāprot pieņemt lēmumus, balstoties uz savām zināšanām un pieredzi klīniskajā praksē. Māsai jāplāno sava darba diena un jāizvirza darba prioritātes, lai izvairītos no kļūdām aprūpējot pacientus. Būtiska nozīme māsu darbā ir pacientu izglītošanai par medikamentozo aprūpi, un spēja uzņemties atbildību par savām darbībām, administrējot pacientam ordinētus medikamentus. Bez tam, rehabilitācijas centrā, jāprot sadarboties ar citiem speciālistiem, kuri ir iesaistīti pacienta rehabilitācijas procesā, lai kopā novērtētu pacienta funkcionēšanas spējas un uzstādītu īstermiņa rehabilitācijas mērķus. Kopumā, tas ietekmē pacienta drošību rehabilitācijas procesa laikā. Māsai jāorganizē savu darbu tā, lai pacients būtu koncentrēts uz savām spējām, lai panāktu labākus rehabilitācijas rezultātus un pasargātu pacientu no māsu darba “blakusefektiem”. Darba mērķis: noskaidrot māsu darba organizāciju pacientu aprūpē rehabilitācijas centrā. Bakalaura darbs sastāv no ievada, piecām nodaļām, deviņiem apakšnodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un trim pielikumiem. Pirmajā daļā aplūkota rehabilitācija un tās mērķi. Otrajā daļā aplūkota Dorotejas Džonsones māszinību teorija saistībā ar māsu darba organizāciju pacientu aprūpē rehabilitācijas centrā. Trešajā daļā ir aplūkoti noteicošie aspekti, māsu darba organizācijā. Ceturtajā daļā aplūkoti māsu profesionālo kompetenci veidojošie faktori. Piektajā daļā atspoguļoti pētījuma rezultāti. Pētījumā pielietota kvantitatīva pētniecības metode, pētniecības instruments – aptaujas anketa. Kopējais respondentu skaits 63 no 80 rehabilitācijas centrā strādājošām māsām. Darba noslēgumā tika izstrādāti secinājumi par pētījuma rezultātiem.

Undergraduate theme - Organization of work of nurses in patient care at rehabilitation centre. To protect patients from medical negligence, nursing education should be appropriate and effective. But when creating a nurse should be able to make decisions based on their knowledge and experience in clinical practice. A nurse should plan her work day and set work priorities to prepare out of patient care. Patient education plays an important role in patient education, drug care and responsibility for their actions when prescribing medication to a patient. In addition, in a rehabilitation center, you should be able to work with other specialists involved in the rehabilitation of patients in order to jointly assess the patient’s capabilities and set prescription purposes. In general, they have a large impact on patient safety during rehabilitation. The nurse should organize her work in such a way that the patient focuses on her ability to achieve better results in rehabilitation and protect the patient from the “side effects” of care. The purpose of the thesis: to find out the organization of nursing care for the sick in a rehabilitation center. Bachelor’s work consists of introduction, five chapters, nine subsections, conclusions, a list of references and three applications. The first part is devoted to rehabilitation and its goals. The second part discusses the theory of nursing Dorothea Johnson regarding the organization of nursing care for patients in a rehabilitation center. The third part deals with key aspects of the organization of nursing work. The fourth part discusses the factors that shape the professional competence of nurses. The fifth part reflects the results of the study. The study used a quantitative research method, a research tool - a questionnaire. The total number of respondents is 63 out of 80 nurses working in a rehabilitation center. At the end of the work conclusions were made on the results of the study.
Organization of work of nurses in patient care at rehabilitation centre
Keywords: Medicīna; rehabilitācija; komandas darbs; māsa; kompetence