Digitālās komunikācijas pašefektivitātes un vajadzības pēc izziņas saistība ar ziņojuma ticamības dimensiju novērtējumu sociālo mediju lietotāju uztverē - Abarone, Annija (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot digitālās komunikācijas pašefektivitātes un vajadzības pēc izziņas saistību ar ziņojuma ticamības dimensiju novērtējumu sociālo mediju lietotāju uztverē. Izlases apjoms: 100 respondenti - sievietes (82 %) un vīrieši (18 %). Respondenti vecumā no 18 līdz 66 gadiem (M = 40,39, SD = 13,84). Tika izmantota Spitsberga (2006) veidotā datorizētas komunikācijas kompetences (Computer mediated communication competence; CMC competence) apakšskala par pašefektivitāti (Spitzberg, 2006). Aptaujas tulkošanu Latvijā veikusi Annija Abarone. Vajadzība izzināt skala (Need for Cognition Scale, Cacioppo, Petty, & Kao, 1984). Latviešu valodā tulkojuši Ģ. Dimdiņš un I. Austers 2010. gadā. Ziņojuma / avota ticamības dimensiju skala, kas sastāvēja no avota ticamības, kurā kritēriji tika atlasīti balstoties uz teoriju, ziņojuma ticamību mērīja Apelmanas un Sundara (2015) noteiktie kritēriji ziņojuma ticamības novērtēšanai (Appelman & Sundar, 2015) un teorijā balstīta apakšskala par lietotāju iesaistes rādītājiem. Pētījumā tika novērotas statistiski nozīmīgas pozitīvas saistības starp digitālās komunikācijas pašefektivitāti, ziņojuma avotu un ziņojuma ticamību, kā arī starp vajadzību pēc izziņas un ziņojuma ticamību. Netika konstatētas statistiski nozīmīgas saistības starp vajadzību pēc izziņas, avota ticamību un lietotāju iesaistes rādītājiem, kā arī starp digitālās komunikācijas pašefektivitāti un lietotāju iesaistes rādītājiem.

The aim of the study was to find out the connection of digital communication self-efficacy and need for cognition to the assessment of message credibility dimensions in the perception of social media users. Sample size: 100 respondents - women (82%) and men (18%). Respondents aged 18 to 66 years (M = 40,39, SD = 13,84). The Computer Mediated Communication Competence (CMC competence) subscale on self-efficacy developed by Spitsberg (2006) was used (Spitzberg, 2006). The translation of the subscale in Latvia was done by Annija Abarone. The Need for Cognition Scale (Cacioppo, Petty, & Kao, 1984). Translated into Latvian by Ģ. Dimdiņš and I. Austers in 2010. A message / source credibility dimension scale consisting of source credibility, in which criteria were selected based on theory, message credibility was measured by Appelman & Sundar's (2015) criteria for assessing message credibility (Appelman & Sundar, 2015) and a theory-based subscale of user engagement indicators. The study found a statistically significant positive relationship between the self-efficacy of digital communication, the credibility of the message source and the message, as well as between the need for cognition and the credibility of the message. No statistically significant relationship was found between the need for cognition, the credibility of the source and the indicators of user involvement, as well as between the self-efficacy of digital communication and the indicators of user engagement.
Connection of Digital Communication Self-Efficacy and Need for Cognition to the Assessment of Message Credibility Dimensions in the Perception of Social Media Users
Keywords: Psiholoģija; digitālās komunikācijas pašefektivitāte; vajadzība pēc izziņas; avota ticamība; ziņojuma ticamība; lietotāju iesaistes rādītāji