Mājas strazda Sturnus vulgaris ligzdošanas fenoloģijas un dējuma lieluma pārmaiņas Latvijā - Jaunzemis, Valts (Latvijas Universitāte, 2024)
Globālo pārmaiņu rezultātā pavasaris Ziemeļaustrumeiropā iestājas agrāk. Pētījumā analizētas mājas strazda Sturnus vulgaris ligzdošanas parametru pārmaiņas Latvijā – pirmās olas izdēšanas datums, pilna dējuma lielums un tas, vai būra (mākslīgās ligzdvietas) izmērs ietekmē dējuma lielumu. Darbā izmantoti Latvijas Ornitoloģijas biedrības ligzdu kartīšu, Latvijas Gredzenošanas centra arhīva un parauglaukumos iegūtie dati. Laika posmā no 1963. līdz 2024. gadam pirmā ola tiek dēta par 9,4 dienām agrāk ( Radj 2 =0,582; p<0,01; n=115). Pilna dējuma lielums kopš 1950. gada (līdz 2024. gadam) ir pieaudzis par 0,5 olām (p<0,01; n=199). Dējuma lielums būros ar dažādiem izmēriem atšķiras (χ 2=3,99, p=0,048). Kā šīs pārmaiņas nākotnē ietekmēs mājas strazdu populāciju, pagaidām nav zināms.

As a result of global changes, spring arrives earlier in Northeastern Europe. This study describes changes in nesting behaviour of the Common Starling (Sturnus vulgaris) in Latvia, focusing on the timing of first egg laying date, clutch size and differences between various artificial nesting sites. Data from the Latvian Ornithological Society`s nest cards, Latvian Ringing centre archive and study sites were used in the study. From 1963 to 2024, first egg is laid on average 9.4 days earlier (Radj 2 =0.582; p<0.01, n=115). The clutch size has increased by 0.5 eggs from 1950 to 2024 (p<0.01; n=199). Clutch size varies among nest boxes of different sizes (χ 2=3,99, p=0,048). The future impact of these changes on the Common Starling population remains unclear.
Changes in breeding phenology and clutch size of Common Starling Sturnus vulgaris in Latvia
Keywords: Bioloģija; mājas strazds; Sturnus vulgaris; demogrāfija; fenoloģija; putnu būri