Metadatu bāzēts vizualizēts datu atlases rīks - Smirnovs, Aivars (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs veltīts metadatu bāzētam vizualizētam datu atlases rīkam, kura galvenā funkcija ir SQL vaicājumu ģenerēšana izmantojot konfigurācijas datus, kuri tiek ielasīti lietotāju saskarnē – grafiskā vidē, un lietotājam neredzamā veidā piesaistīti saskarnes grafiskajiem objektiem. Rīks veidots ar mērķi padarīt iespējamu SQL vaicājumu sastādīšanu cilvēkam bez datu bāzes un SQL valodas zināšanām. Rīka galaprodukts ir atskaite Excel formātā. Darbs sastāv no trijām nodaļām. Pirmajā nodaļā izpētīti komerciālo atskaišu rīku veidošanas risinājumu piedāvātās iespējas. Otrajā nodaļā specificētas rīka prasības un vide, kurā rīku nepieciešams integrēt. Trešajā nodaļā aprakstīta izveidotā rīka funkcionalitāte un pamatdarbības principi un praktiskais pielietojums.

Bachelor thesis is dedicated to metadata based visualized data retrieval tool which main functionality is SQL query generation via user interface and using configuration data which are loaded into user interface – graphical environment and in invisible mode related with interface graphical objects. Tool created with goal to make possible SQL query building to users who don’t know database structure and has no SQL language skills. Tools end product is Excel file report. Work consists of three chapters. In first chapter are researched commercial report tools opportunities. In second chapter specified tools requirements and environment in which tool must be integrated. In third chapter described tools functionality and working principles and also practical use in real life.
Metadata based graphical data selection tool
Keywords: Datorzinātne