Bakteriēmijas un to kontrole daudzprofila slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā - Melbārde-Kelmere, Agita (Latvijas Universitāte, 2014)
Anotācija Promocijas darbs izstrādāts kā praktisku risinājumu komplekss uz pierādījumiem balstītu infekciju kontroles pasākumu ieviešanai, ar mērķi samazināt nozokomiālu bakteriēmiju incidenci. Vairāku gadu laikā intensīvās terapijas nodaļā ieviesti uz pierādījumiem balstīti infekciju kontroles pasākumi, izvērtēta šo pasākumu ieviešanas efektivitāte un veikti analītiski pētījumi to ietekmes izvērtēšanai uz bakteriēmiju incidenci. Ieviešot uz pierādījumiem balstītu pasākumu kopumu, izdevās samazināt ar katetru lietošanu saistītu bakteriēmiju incidenci no 13,3 līdz 2,1 gadījumiem uz 1000 gultdienām. Tas uzlabo pacientu ārstēšanas rezultātus, saīsina hospitalizācijas ilgumu un arī ārstēšanas izmaksas. Pētījumu laikā iegūtie rezultāti liecina, ka sākotnējie roku higiēnas atbilstības rādītāji ir ļoti zemi (8 %), bet, īstenojot mērķtiecīgus pasākumus, tos ir iespējams uzlabot pat piecas reizes.

Summary During the development of the thesis work, several consequent studies have been implemented in Pauls Stradins’ Clinical University Hospital in order to characterize the frequency of nosocomial bacteremia, risk factors and effectiveness of preventive measures. During several years evidence based infection control measures have been implemented at the intensive care unit, the effectiveness of these measures has been evaluated and analytical studies carried out to evaluate its influence on the incidence of bacteremia. By implementing the set of evidence based measures, the success was the reduced incidence of catheter use related bacteremia from 13.3 till 2.1 cases per 1000 bed days. The results obtained during the study show that at the beginning hand hygiene compliance indicators were very low (8 %), but after implementing targeted measures, these results could be improved even five times.
Bacteraemia and their control in Intensive Care on a Multi-Profile Hospital
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe