Mediācijas pielietojums un darbība Latvijā - Kabanovs, Jurijs (Latvijas Universitāte, 2012)
Mūsdienu tiesu sistēmas darbībā iezīmējas vairākas problēmas, kas saistītas ar tiesu noslogotību un turpmāko attiecību saglabāšana pēc tiesvedības pabeigšanas. Kā risinājumu šīm problēmām valdība izvirza nodrošināt sabiedrības pieeju mediācijai, kā vienam no alternatīviem domstarpību veidiem, kas gūst popularitāti un atbalstu Eiropas Savienības kontekstā. Lai mediācijas process sekmīgi iestrādātos arī Latvijā, jāievieš regulējums un ar to saistītie grozījumi esošos likumos. Bakalaura darba ietvaros tika izanalizētas mediācijas priekšrocības un trūkumi salīdzinājumā ar tiesvedības procesu. Darba ietvaros tika apsvērtas iespējas mediācijas modeļu ieviešanai Latvijas praksē, balstoties uz ārvalstu pieredzi, atzīmējot pozitīvos un negatīvos aspektus, kā arī piedāvājot attiecīgos likumu grozījumus. Bakalaura darba rezultātos autors sniedz priekšlikumus mediācijas sekmīgai integrācijai Latvijas tiesību sistēmā, ņemot vērā pašreizējos ekonomiskos un sociālos aspektus valstī, kā arī analizējot ārvalstu literatūru un praksi.

Nowadays some problems start to appear in judicial system, which are connected with court busyness and preservation of future relations after the end of proceedings. As a solution to these problems Government proposes providing public access to mediation, as an alternative way of solving disputes, which is becoming more and more popular in European Union. In order to successfully implement mediation in Latvia it is necessary to add new regulations and find out what amendments to existing laws are required. In this Bachelor's work author has analyzed advantages and disadvantages of mediation in comparison with other legal procedures. Also possibilities of mediation implementation into Latvian practice were considered, based on the foreign countries experience, positive and negative aspects of this action were noted, resulting in offers of required amendments to the law. As the result of Bachelor’s work author gives proposals for successful integration of mediation into Latvian legal system, taking into account current economic and social aspects in the country and knowledge gained by analyzing foreign literature and practice.
Use of Mediation and it's activity in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne