Romas misijas ideja vēlajā republikā un principāta sākumā. - Pāvela, Dace (Latvijas Universitāte, 2009)
Romas misijas idejas izpratne un interpretācija vienmēr ir bijusi aktuāla un pretrunīga, tāpat kā šīs idejas vēsturiskais mantojums. Bakalaura darba autore aplūko galvenās ideoloģiskās nostādnes un priekšnoteikumus, kas sekmēja šīs idejas sakāpinātību un izpausmes republikas sabrukuma laikā un principāta sākumā ( I gs. p.m.ē. 50. – 20. gadi ). Darba mērķis ir ar antīko avotu palīdzību izprast Romas misijas idejas būtību un tās lomu romiešu sabiedrības sevis uztverē.

The concept of the Roman mission and its interpretation, as well as its historical heritage, has always been a challenging and controversial topic. In the present paper the author reviews the ideological background and preconditions that promoted manifestation and intensification of this idea during the Collapse of the Republic and the beginning of the Principate Period (50ies – 20ies of the 1st century BC). The goal of the paper is to grasp the essence of the idea of the Roman mission and its role in the Roman public consciousness by means of investigating Antique sources.
The Idea of the Roman Mission during Late Republic and Early Principate.
Keywords: Vēsture