Karsējkomandas dejotāju uztura izvērtējums treniņu un uzstāšanās periodā - Freimane, Sintija (Latvijas Universitāte, 2018)
Dejošana ir sporta veids, kur svarīgi ir sekot līdzi nepieciešamo uzturvielu uzņemšanai un uzņemtajai un patērētajai enerģijai, lai nepieļautu gan uzturvielu, gan enerģijas deficītu. Nepietiekams uzturs var ietekmēt dejotāju veselību un pazemināt rezultātus fiziskā slodzē gan treniņu, gan priekšnesuma laikā. Pētījuma mērķis ir izvērtēt karsējkomandas dejotāju uztura sastāva un ēšanas paradumu atbilstību sporta veida treniņu un uzstāšanās periodam. Pētījumā gaitā tika veikti dalībnieku antropometrisko parametru mērījumi, noteikts diennakts enerģijas patēriņš, izvērtēts ikdienas režīms un uztura paradumi un analizētas 7 dienu uztura dienasgrāmatas. Kā pētījuma metodes tika izmantotas aptaujas anketas, uztura un enerģijas reģistrēšanas anketas. Datu analīzei tika izmantota aprakstošā statistika. Pētījuma noslēgumā tika izstrādāti ieteikumi uztura kvalitātes uzlabošanai. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka dejotāju uzturā ir samazināts relatīvais ogļhidrātu un šķiedrvielu daudzums un nedaudz paaugstināts tauku daudzums. Uzņemto uzturvielu attiecība ir atbilstoša dejotājām ieteiktajai attiecībai. Tika atklāts nepietiekams uzņemtais ūdens daudzums, kas nav atbilstošs ieteicamajam, balstoties uz treniņu un uzstāšanās periodu. Noslēgumā tika izveidoti priekšlikumi uztura nepilnību novēršanai. Atslēgas vārdi: dejošana, sporta uzturs, ēšanas paradumi, uztura dienasgrāmata, uzņemtā un patērētā enerģija.

Dancing is a sport where it is important to keep up with the intake of the necessary nutrients, energy intake and expenditure to prevent both – nutrition and energy imbalance. Nutrition and energy imbalance can affect dancers’ health and lower physical condition during workout and performance. The aim of the study was to analyse nutrition and eating habits of cheerleaders in training and performance period accordance to sport specialty. In the research were measured participants’ anthropometric parameters, estimated daily energy expenditure, analyzed everyday habits, treatments and 7-day nutrition diary. Questionnaires, 7-day nutrition and energy diary were used as research methods. Descriptive statistics were used for data analysis. At the end of the study, recommendations were made to improve nutritional quality. As a result of research was concluded that the dancers in their diet have an insufficient proportion of carbohydrates and fiber content and slightly increased fat content. The nutritional ratio is appropriate for the dancers recommended ratio. Insufficient intake of water was detected as not appropriate to the recommended, based on the workout and performing period. Based on the result recommendation were made for nutritional deficiencies. Keywords: dancing, sports nutrition, eating habits, nutrition diary, energy intake and expenditure.
An assessment of cheerleading nutrition in training and performance period
Keywords: Medicīna; dejošana; sporta uzturs; ēšanas paradumi; uztura dienasgrāmata; uzņemtā un patērētā enerģija