Reproduktīvā izolācija starp divām Microtus hartingi pasugām un M. socialis stepes strupasti (Rodentia, Arvicolinae), un to hibrīdu izpētes uzvedība - Bondarenko, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2016)
Šā darba mērķis bija apskatīt Hartinga strupastes Microtus hartingi diverģences pakāpi, izmantojot eksperimentālās hibridizācijas metodi un hibrīdu uzvedības raksturu atklātā lauka testā. Kaut gan divu pasugu hibridizācijas rezultātā tika iegūta dzīvotspējīga un auglīga F1 paaudze, nākamajā krustošanā, tai skaitā arī atgriezeniskajā, sāka izpausties tēviņu sterilitāte un pēcnācēju augsta mirstība. Hibrīdu sēkliniekiem un to piedēkļiem bija mazāka masa, samazināts spermatozoīdu saturs un neliels skaits kustīgu spermatozoīdu, kas liecina par samazinātu spermatoģenēzi. Līdz tuvākajam laikam M.h.lydius un M.h.strandzensis tika uzskatīti par pasugām. Tomēr viņi ir sasnieguši zināmu diverģences pakāpi. M.h.lydius un M.socialis hibridizācija bija veiksmīga tikai vienā gadījumā - M.h.lydius tēviņa x M.s.nikolajevi mātītes krustošana. Pārējie krustošanas varianti nedeva pozitīvus rezultātus, lielākā daļa pāru nevairojās, un liels procents mazuļu neizdzīvoja. Visi iegūtie hibrīdi bija sterili. Hibrīdu izpētes uzvedība tika pētīta atklātā lauka testā. To uzvedību vērtēja pēc dažādiem izpētes parametriem, kuri saistīti ar lokomotoro un priekšmetu vides izpēti, kā arī ar emocionalitāti. Hibrīdiem no M.h.lydius x M.s.nikolajevi krustošanas varianta uzvedībā redzama izteikta heteroze, bet hibrīdiem M.h.strandzensis x M.h.lydius, uzvedība atšķiras no vecāku formām, bet uzvedības mantošana notiek pa M.h.lydius līniju.

Title: Reproductive isolation between two Microtus hartingi subspieces (Rodentia, Arvicolinae) and M. socialis social voles, and exploratory behavior of their hybrids. The aim of this work was to examine the degree of divergence of Hartings’ vole Microtus hartingi, using experimental hybridization method and behavior character of hybrids in open field test. Although at two form hybridization viable and fertile F1 generation was gained, on the continuous crossing, including reflexive, the sterility of males and high mortality of offspring was expressed. Hybrids had less testis and epididymis mass, reduced spermatozoa content and little volume of mobile spermatozoa, which is indicative of low spermatogenesis. Till recent time M.h.lydius and M.h.strandzensis were reviewed as subspecies. M.h.lydius and M.socialis hybridization was successful in one case - M.h.lydius male x M.s.nikolajevi female. Other crossing versions had negative results, the main part of individuals was not propagated, and large percent of offspring did not survive. All gained hybrids were sterile. The exploratory behavior of hybrids was examined on the open field test. The behavior of hybrids was evaluated by different parameters, which were divided in three groups – locomotor and object investigation of surrounding and emotionality. In M.h.lydius x M.s.nikolajevi crossing version hybrids behavior was seen pronounced heterosis, but in version, when M.h.lydius and M.h.strandzensis were crossing, the behavior of hybrids was different from parental forms, but inheritance of behavior occurred on the line of M.h.lydius.
Reproductive isolation between two Microtus hartingi subspieces (Rodentia, Arvicolinae) and M. socialis social voles, and exploratory behavior of their hybrids
Keywords: Bioloģija; hibridizācija; Microtus hartingi lydius; M.h.strandzensis; M.socialis; hibrīdi