Lielbritānijas un Latvijas sporta politikas salīdzinājums - Banka, Andris (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā darbā tiek aprakstīta un analizēta akadēmiskajā laukā vēl pilnībā neapgūta tēma: sporta politika. Lai gan ar politiku ir iespējams saistīt ļoti daudz un dažādus valsts un sabiedrības procesus, tomēr politikas saistība ar sportu dažādu iemeslu dēļ nav patstāvīgi analizēta un iekļauta akadēmiskos pētījumos. Sporta politika līdz ar to arī ir šī darba novitāte. Sporta politika šajā darbā tiek analizēta galvenokārt no divu valstu perspektīvas - Latvijas un Lielbritānijas. Darba galvenie mērķi ir: aplūkot sporta teorētiskās koncepcijas, kas palīdz izprast sporta nozīmi un vietu, ko tas ieņem valsts un sabiedrības attīstībā, kā arī analizējot reālo sporta politiku Latvijā un Lielbritānijā, noteikt cik veiksmīga ir šo valstu darbība attiecībā uz sporta nozares attīstību. Darbs tiek balstīts uz akadēmiski teorētisko literatūru, kā arī dažādiem pieņemtajiem politkas dokumentiem Latvijā un Lielbritānijā. Pilnvērtīgākai darba anlalīzei tiek izmantoti arī starptautsko pētījumu dati. Darbā tiek izvirzīta sekojoša hipotēze : Latvijas un Lielbritānijas sporta politikas analīze apliecina, ka sekmīgu sporta politikas realizāciju Latvijā kavē atbilstošs valsts finasiālā atbalsta un mērķtiecīgas stratēģijas trūkums sporta politikas veidošanā. Darbā tiek izmantoti sekojoši kritēriji hipotēzes pierādīšanai: kā krtitērijs, lai noteiktu to, vai valsts finansējums sportam ir atbilstošs tiek vērtēts valsts piešķirtais valsts finansējums attiecībā pret sportistu panākumiem, kopējo sporta atdevi valsts labā. Par kritēriju valsts finansiālajam atbalstam ir jāuszkata arī tā loģiskais pamatojums. Kā kritērijs valsts sporta politikas mērķtiecīgumam tiek vērtēts tas vai politika tiek veidota ilgtermiņā un tas, cik lielā mērā izmantots sporta potenciāls valstī. Sporta politika darbā ir aplūkota izdalot atsveišķus tā līmeņus: fiziskā attīstība, ko ir iespējams iegūt skolās, masu jeb tautas sports un profesionālais sports starptautiskajā līmenī. Latvijas un Lielbritānijas sporta politikas salīdzinājums dod iespēju novērtēt veidotās politikas dažādību, pamatotību un efektivitāti. Lielbritānijā realizēta sporta politika tiek izmantota kā labs fons, uz kura var izvērtēt Latvijā realizēto sporta politiku. Salīdzinot Latvijā un Lielbritānijā realizēto sporta politiku var secināt, ka Latvijā sporta politika tiek veidota nepārdomāti un neveiksmīgi: valsts finansējums sportam nav atbilstošs sportistu starptautiskajiem sasniegumiem. Valsts vairāku gadu laikā nav izveidojusi atbilstošu finnasu sadales sitēmu. Šāda situācija ilgtermiņā var negatīvi ietekmēt sportisu sasniegumus. Skolu sporta politika Latvijā tiek veidota neapzinoties reālās izglītojošo iestāžu problēmas: atšķirīgo skolu lielumu un sporta zāļu nodrošinājumu. Latvijas valsts masu sporta attīstībā iegulda nesamērīgi maz līdzekļu un to galvenie mērķi ir neskaidri. Darba analīzes gala rezultātā iepriekš izvirzītā hipotēze tiek apstiprināta.

This paper work examines theme, wich have not been fully recognized by many scholars at academic field - sport politics. Although there are numerous of academic research on how politics can influence diverse society spheres, for some reason the academic research on politics relationship with sport have not been widley analysed. Sport politics is the novelty of this paper work. For the most part of this paper work sport politics have been analysed from two countries perspectives – Latvia’s and Great Britain. The objective of this paper work is to: examine sports theoretical approach, wich helps to understand the importance of sport in society and country; by analysing sport politics in Latvia and Great Britain determine how successful sport politics are in both countires. This work have been created based on theoretical literature and also based on sport politics documents in Latvia and Great Britain. Hypothesis of this paper work is: The analysis of sport politics in Latvia and Great Britain testify, that successful sport politics realization in Latvia have been prevented by inadequate financial suport and the lack of determined startegy in sport politics. Criteria for proving the work hypotesis: as a criteria to determine weather countries financial support have been adequate is comparison between countries invested financial support and sports accomplishments; as a criteria to determinie weather sport politics have been realized strategical is to ananlyse the strategy from long-term prespective and by determining how effective countires use the sport potential. Sport politics in this work have been analysed based on sport levels: school sport, mass participation sport, professional sport. The sport politics of Great Britain have been used as a good background to analyse sport politics in Latvia. After analysing sport politics in Latvia and Great Britain it is possible to acknowledge that sport politics in Latvia have been created inconsiderably and unsuccessfuly. Finanacial support to professional athletes in Latvia are not consistent to their international achievements. School sport politcs in Latvia have been created unaware of every school problematic. Financial support for mass sport in Latvia is not adequate. As a country where helth problems are a major issiue financial suport for sport in Latvia should be much biger. The targets of sport politics in Latvia are uncertain. This results, that paper work hypothesis have been testified.
Sport politics comparison between Latvia and Great Britain
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)