Ogļskābes anhidrāžu strukturālie pētījumi jaunu inhibitoru dizainam - Leitāns, Jānis (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba mērķis bija ar proteīnu rentgenstruktūranalīzes palīdzību noskaidrot trīsdimensionālās struktūras Latvijas Organiskā sintēzes institūta pētnieku sintezētajiem savienojumiem kompleksā ar ogļskābes anhidrāzēm II un IX (CA II un CA IX) , tādejādi un paverot ceļu jaunu, izoformu specifisku inhibitoru dizainam. Bakalaura darba laikā tika iegūts E.coli producēts šķīstošs un aktīvs CA IX, kā arī izveidots CA IX aktīvā centra mimētiķis un iegūta tā kristālstruktūra. Tika iegūtas arī CA II kristālstruktūras kompleksā ar pieciem jauniem inhibitoriem. Bakalaura darbs izstrādāts Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, proteīnu kristalogrāfijas laboratorijā Dr. biol. Kaspara Tāra vadībā. Atslēgvārdi: ogļskābes anhidrāze, CA II, CA IX, proteīnu kristalizācija, racionālais zāļu dizains, proteīnu rentgenstruktūranalīze.

The main purpose of this work was to crystallize compounds, synthesized by researchers from Latvian Institute of Organic Synthesis in complex with carbonic anhydrase II (CA II) and carbonic anhydrase IX (CA IX) or its active site mimic, in that way opening way of new, isoform selective inhibitor design. During bachelors work was achieved to get in E.coli cells produced soluble and active CA IX, also was created CA IX active site mimic and achieved to get its crystal structure. Was achieved to get CA II crystal structures in complex with five synthesized compounds. This bachelor work was developed in Latvian Biomedical Research and Study Centre, in the laboratory of Protein crystallography under supervision of Dr. biol. Kaspars Tārs. Keywords: carbonic anhydrase, CA II, CA IX, protein crystallization, rational drug design, protein crystallography.
Structural studies of carbonic anhydrases for design of novel inhibitors
Keywords: Bioloģija