1,5 – 3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšana rotaļā pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā - Gaņijeva, Aļina (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba nosaukums – 1,5 – 3 gadu vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšana rotaļā pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā. Darba autors – Aļina Gaņijeva Darba vadītāja – Anna Līduma Darba mērķis - teorētiski pamatot rotaļu izmantošanu 1,5 – 3 gadu vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšanā un pētīt to izmaiņas pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika izstrādāti šādi uzdevumi: 1.Analizēt pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku atziņas par rotaļu izmantošanu pašapkalpošanās prasmju sekmēšanā 2.Raksturot pašapkalpošanās prasmes 1,5 – 3 gadu veciem bērniem pēc izstrādātiem kritērijiem un rādītājiem 3.Izstrādāt saturu rotaļu izmantošanai 1,5 – 3 gadu vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšanai un to īstenot pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā 4.Izvērtēt 1,5 – 3 gadu vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju izmaiņas darbībā pirmsskolas izglītības iestādes dienas ritā Kvalifikācijas darbs sastāv no teorētiskās un empīriskās daļām. Teorētiskajā daļā tiek aprakstīta pašapkalpošanās būtība un raksturojums 1,5 – 3 gadus veciem bērniem, dienas rita ogranizācija pirmsskolā, kā arī rotaļas būtība pašapkalpošanās prasmju sekmēšanā. Empīriskajā daļā tiek aprakstīta pētījuma gaita pašapkalpošanās prasmju sekmēšanā 1,5 – 3 gadus veciem bērniem. Tiek atklāts, ka izmantojot rotaļas, var veicināt pašapkalpošanās prasmes. Darba saturs: 50 lpp., 19 attēli, 3 tabulas, 6 pielikumi. Pētījuma laikā tika analizēti 26 literatūras un informācijas avoti. Atslēgas vārdi: bērns, pašapkalpošanās prasmes, pirmsskola, rotaļa.

Title of the work: Developing self-service skills of 1.5 - 3-year-old children through a game during the day in pre-school educational institution. Author – Aļina Gaņijeva Supervisor – Anna Līduma Objective of the work - theoretically substantiate the use of games to facilitate self - service skills of 1.5 - 3 year old children and to study skills development in the daily course of a pre - school educational institution. In order to reach the objective following tasks were set: 1.To analyse the findings of pedagogical and psychological scientists on the use of games in the development of self-service skills 2.To describe self-service skills of 1.5 - 3 years old children according to the developed criteria and indicators 3.To develop content for the use of games to facilitate self-service skills of 1.5 - 3 year old children and to implement it into pre-school educational institution daily routine 4.To evaluate the changes in the self-service skills of 1.5 – 3 year old children in the daily course of the pre-school educational institution Qualification work consists of theoretical and empirical parts. Theoretical part describes characteristics of self-service for 1.5 – 3 year old children, the organization of the day in preschool, as well as the essence of games in developing self-service skills. Empirical part describes the course of the research in the development of self-service skills for 1.5 - 3 year old children. Conclusion is that using games can promote self-service skills. Content: 50 pages, 19 figures, 3 tables, 6 appendices. During the study, 26 sources of literature and information were analysed. Keywords: Preschool, self-service skills, game, child.
Developing self-service skills of 1.5 - 3-year-old children through a game during the day in pre-school educational institution
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; bērns; pašapkalpošanās prasmes; pirmsskola; rotaļa