Apdrošināšanas nozares ietekme uz ekonomikas izaugsmi: Baltijas valstu un Eiropas valstu salīdzinošā analīze - Vulāne, Melānija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Apdrošināšanas nozares ietekme uz ekonomikas izaugsmi: Baltijas valstu un Eiropas valstu salīdzinošā analīze” Bakalaura darba mērķis ir analizēt apdrošināšanas nozares ietekmi, atlasot dzīvības un nedzīvības apdrošināšanas veidus, uz ekonomisko izaugsmi gan Baltijas valstīs, gan Eiropas valstīs ar dažādiem attīstības līmeņiem, lai turpmāk veiktu to salīdzinošu analīzi. Darbā tiks izmantoti piemēroti statistiskie dati no Latvijas datubāzēm, kā arī Eiropas statistiskiem avotiem. Kopumā ar zinātniskiem rakstiem un veiktajiem turpmākajiem ekonometriskiem pielietojumiem un metodēm, tiks kvantitatīvi novērtēta apdrošināšanas nozares ietekme un sasaiste ar ekonomisko attīstību un izaugsmi. Pētījuma un analīzes rezultātā tiks izvērtēts kopējais stāvoklis apdrošināšanas tirgū un ekonomikā ar nākotnes ieteikumiem un attīstības tendencēm. Darba plāns sastādīs no ievada, teorētiskās daļas, metodoloģiskās pieejas un ekonometriskās analīzes, secinājumiem un priekšlikumiem.

The topic of the bachelor thesis is "The impact of the insurance sector on economic growth: a comparative analysis of the Baltic and European countries" The aim of the bachelor thesis is to analyse the impact of the insurance sector, by selecting life and non-life insurance types, on economic growth in both the Baltic States and European countries with different levels of development, in order to further carry out a comparative analysis of them. The work will use appropriate statistical data from Latvian databases as well as European statistical sources. Overall, the impact of the insurance sector and its link to economic development and growth will be quantified through scientific papers and further econometric applications and methods. The research and analysis will lead to an assessment of the overall state of the insurance market and economy with future recommendations and trends. The work plan will consist of an introduction, theoretical part, methodological approach and econometric analysis, conclusions and proposals.
The impact of the insurance sector on economic growth: acomparative analysis of the Baltic States and European Countries
Keywords: Ekonomika; IKP; apdrošināšana; inflācija; bezdarba līmenis