Androgēnie anaboliskie steroīdi, to ietekme uz veselību un izplatība sabiedrības vidū - Šteinberga, Aija (Latvijas Universitāte, 2016)
Ārējais izskats spēj ietekmēt apkārtējo sabiedrības viedokli, veidojot priekšstatu par cilvēka raksturu un spējām. Izsenis cilvēkus ieinteresējis, kā izmantojot mazāku piepūli iegūt pievilcīgāku ķermeņa izskatu un labāku sportisko sniegumu. Lai sasniegtu mērķi cilvēki dažkārt ir gatavi izmēģināt visdažādākos līdzekļus, lai gan tiem ir risks pasliktināt veselību un izraisīt nopietnas blakusparādības. Šī darba mērķis bija noskaidrot, vai Latvijā ir izplatīta androgēno anabolisko steroīdu lietošana, kādi ir to lietošanas paradumi un, kurš no testosterona līdzekļiem BENU aptieku tīklā ir vispieprasītākais laika posmā no 2013. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 31. decembrim. Pēc iegūtajiem aptauju rezultātiem var secināt, ka AAS lietošana ir izplatīta galvenokārt gados jaunu vīriešu vidū. Aptaujas respondenti apzinoties iespējamos riskus, kā arī piedzīvojot blakusparādības, neatturas no AAS lietošanas. Ņemot kopā visas BENU tīkla aptiekas, rezultāti liecina, ka laika posmā no 2013. gada 1. janvāra līdz 2015. gada 31. decembrim vispirktākie medikamenti bija Sustanons® un Omnadrens®.

Appearance often affects the oppinion of surrounding people, creating a picture of a person’s character and abilities. It is of great interest to achieve a more attractive body and better athletic shape by using less effort. In order to attain the desired results, people prefer different tools and sometimes these can badly influence their health. The aim for the master thesis was to assess with a survey the amount of anabolic-androgenic steroid use in Latvia, what are habits for using steroids and which of testosterone products are the most demanded in the BENU pharmacy chain. According to the results of the surveys it can be concluded that AAS use is prevalent mainly among young males. Even though the respondents are aware of the potential risks, as well as side effects, that not stop them from taking AAS. The data from all pharmacies of the BENU network, the results show, that the most sold medication for the period from January 1st in 2013 to December 31st in 2015, was Sustanon® and Omnadren®.
Androgenic anabolic steroids, their impact on health and prevalence in society
Keywords: Farmācija; androgēnie un anaboliskie efekti; testosterona esteri; 17α-esterificētie steroīdi; 19-nortestosterona esteri; medikamentu aprite