Personības atspoguļojumi: autobiogrāfiska "es-skice" Anemarijas Švarcenbahas korespondencē ar Eriku Mannu - Judina, Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
Šis maģistra darbs ir veltīts Anemarijas Švarcenbahas vēstuļu mantojuma analīzei, īpaši vēstulēm, kas adresētas Erikai Mannai 1930. gados. Darba mērķis ir pierādīt, ka šajās vēstulēs izpaužas autobiogrāfiskais “es” tēls, kā arī atklāt, kā vēstules kļūst par autores pašizpausmes un iekšējās refleksijas instrumentu 20. gadsimta pirmās puses personisko un vēsturisko notikumu kontekstā. Analīzes pamatā ir Švarcenbahas unikāls subjektīvo vēstuļu krājums, kurā vēstules izceļas ar emocionālo piesātinājumu, refleksiju un īpašu stilu. Turklāt vēstulēs veidotais Erikas Mannas tēls nav raksturīgs tipiskam adresātam, bet gan atspoguļo Annemarijas iekšējo dialogu un sarežģītās personīgās attiecības starp abām sievietēm.

This master’s thesis is focused on the analysis of Annemarie Schwarzenbach’s letters, particularly those addressed to Erika Mann in the 1930s. The main aim of this thesis is to prove that these letters reflect an autobiographical image of the author, as well as to show how the letters become a medium for self-expression and inner reflection in the context of personal and historical facts of the first half of the 20th century. The analysis is based on Schwarzenbach’s unique collection of subjective letters, which are notable for their emotional intensity, reflection, and distinctive style. Moreover, the image of Erika Mann created in the letters is not that of a typical recipient but rather reflects Annemarie’s inner dialogue and the complex personal relationship between the two women.
Self-reflection: The autobiographical self-portrait in Annemarie Schwarzenbach's correspondence with Erika Mann
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Anemarija Švarcenbaha; Erika Manna; autobiogrāfija; vēstules; sieviešu literatūra