Politiskā situācija Vidzemē 1917. gada vasarā: Vidzemes Bezzemnieku deputātu padomju faktors - Kuprēvičs, Niks (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba “Politiskā situācija Vidzemē 1917. gada vasarā: Vidzemes Bezzemnieku deputātu padomju faktors” mērķis ir izpētīt politisko situāciju Vidzemē 1917. gada vasarā, galveno vērību pievēršot Vidzemes Bezzemnieku padomju faktoram Vidzemes lauku novados iedzīvotāju un regulējošu institūciju darbības kontekstā, jo līdzšinējā historiogrāfijā Bezzemnieku padomju faktora loma ir pārvērtēta. Darba rezultātā tiek secināts, ka galvenie noteicošie faktori dēļ kā Bezzemnieku deputātu padomju darbība ir uzskatāma par veiksmīgu bija sociālekonomiskie apstākļi pirms Februāra revolūcijas un Bezzemnieku padomju veiksmīga pretdarbība citām lauku institūcijām. Pētījuma gaitā arī apstiprinās, ka historiogrāfijā bezzemnieku deputātu padomju faktors ir pārvērtēts.

The aim of master’s thesis "Political situation in Vidzeme in the summer of 1917: Factor of Landless Peasants Deputies Councils" is to study the political situation in Vidzeme in the summer of 1917, focusing on the factor of the Vidzeme’s Landless Councils in the rural districts of Vidzeme in the context of the citizens and regulatory institution activities because the role of the Landless Councils has been overestimated in historiography. Main conclusions are that the main determinants of how the activities of the Landless Councils of Deputies could be considered successful were the socioeconomic conditions preceding the February Revolution and the successful counteraction of the Landless Councils to other rural institutions. The study also confirms that the factor of the Landless Councils has been overestimated in historiography.
Political situation in Vidzeme in the summer of 1917: Factor of Landless Peasants Deputies Councils
Keywords: Vēsture; Vidzemes bezzemnieku deputātu padomes; 1917. gads Vidzeme; Padomju un rietumu historiogrāfija; Vidzemes pašvaldību vēsture; Divvaldības periods Vidzemē