Videi draudzīgā un bioloģiskā lauksaimniecībā vasaras miežiem (Hordeum vulgare L.) nozīmīgu pazīmju ģenātiskā kartēšana - Mežaka, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Divdesmit pirmā gadsimta izaicinājums ir nodrošināt pieaugošo pasaules cilvēku populāciju ar pārtiku. Mieži ir pasaulē ceturtā un Latvijā otrā visvairāk audzētā graudaugu kultūra. Mūsdienu prasībām atbilstošu šķirņu veidošanai nepieciešamas zināšanas par auga pazīmju ģenētisko un fizioloģisko pamatu. Promocijas darbā ar asociāciju kartēšanu un kvantitatīvo pazīmju lokusu (QTL) kartēšanu meklēti videi draudzīgā un bioloģiskā lauksaimniecībā nozīmīgas miežu pazīmes nosakošie kvantitatīvie lokusi. Apstiprināti iepriekš publicēti pazīmju nosakošie QTL un identificēti jauni ar bioloģiskajā lauksaimniecībā būtiskām pazīmēm saistīti QTL. Salīdzināta bioloģisko un konvencionālo audzēšanas apstākļu ietekme uz kartēšanas rezultātiem un agronomiskajām pazīmēm. Salīdzinātas metodes vārpu fuzariozes un graudu sadīgšanas vārpās izturības noteikšanai. Atslēgas vārdi: kvantitatīvo pazīmju lokusi, asociāciju kartēšana, SNP

Plant science in the 21st century is faced with the challenge to feed the growing human population. Barley is the fourth most cultivated grain species in the World and the second in Latvia. Breeding of modern varieties relies on the knowledge of physiological and genetical basis of plant traits. Promotion paper includes genome-wide association study (GWAS) and quantitative trait loci mapping of barley traits important in environmentally friendly and organic farming. Previously published QTLs have been verified and novel QTLs for traits significant in organic agriculture have been identified. Influence of conventional and organic growing system on GWAS and agronomic traits have been accessed. Methods for Fusarium head blight and pre-harvest sprouting have been evaluated. Keywords: Quantitative trait loci, Genome-wide association studies, SNPs
Genetic mapping of spring barley (Hordeum vulgare L.) traits important in environmentally friendly and organic agriculture
Keywords: Bioloģija; Augu fizioloģija; Biology; Plant physiology; kvantitatīvo pazīmju lokusi; asociāciju kartēšana; SNP