Salacgrīvas novada ilgtspējīgas attīstības novērtējums - Gusāre, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Mainoties laikam, mainās arī cilvēki. To skaits uz Zemes strauji palielinās, tāpat kā to vēlmes un prasības. Līdz ar šīm izmaiņām strauji pieaug resursu patēriņš un cilvēka ietekme uz vidi. Lai šo procesu kontrolētu, valstīm un pašvaldībām ir nepieciešams skaidrs redzējums un metodes, kā saglabāt ilgtermiņa līdzsvaru starp cilvēku un zemi. Diemžēl vietējās pašvaldībās nepastāv metodiskās vadlīnijas ilgtspējības plānošanai. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (2010) ir sagatavojusi dokumentu “Metodiskie ieteikumi attīstības programmu izstrādei reģionālā un vietējā līmenī”, bet tajā netiek sniegti konkrēti norādījumi saistībā ar ilgtspējības veicināšanu. Darba mērķis - novērtēt Salacgrīvas novada ilgtspējīgas attīstības iespējas un izstrādāt priekšlikumus plānošanas dokumentu izstradei, izmantojot visus ilgtspējīgas attīstības pamatnosacījumus. Lai to sasniegtu, tiek analizēta pilsētas attīstības dokumentu mērķu un rīcību atbilstība pēc izstrādātajām Olborgas saistībām, kas atspoguļo nozīmīgus vides un attīstības jautājumus, kā arī skatīts iedzīvotāju viedoklis par pilsētas attīstības jautājumiem no domes 2015. gadā veiktās aptaujas materiāliem. Novērtējot pilsētas attīstības dokumentu atbilstību Olborgas saistībām, tiek norādīts uz nepieciešamajiem uzlabojumiem Salacgrīvas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijai 2015.-2038.gadam, kā arī nākamo plānošanas dokumentu izstrādei. Atslēgas vārdi – Ilgtspējīga attīstība, Olborgas saistības, novada ilgtspēja, ilgtspējīgas attīstības stratēģija.

With changing time, changing the people. Their number on Earth is increasing rapidly, as well as their wishes and requirements. With this change, rapidly increasing consumption of resources and the human impact on the environment. To control this process, states and municipalities need a clear vision and the way to maintain long-term balance between people and the land. Unfortunately, in the local government don’t exist guidelines for the methodological sustainability planning. The Ministry of Regional Development and Local Government (2010) has prepared a document “methodological recommendations for the development of the programmes at regional and local level”, but it doesn’t provide specific guidance in relation to the promotion of sustainability. The objective - evaluate Salacgrivas Municipality opportunities for sustainable development and to develop proposals for development of planning documents, making use of all sustainable development framework. In order to achieve the aim, the municipal development planning documents are analyzed in respect to the compliance with obligations of the Aalborg Commitments which reflect important environmental and development issues. Along with it, the results of public opinion survey conducted by local government in 2015 were anlysed. Upon evaluation of the development planning documents conformity with the Aalborg Commitments, the neccessary enhancements are pointed out in the Salacgrivas district sustainable development strategy 2015-2038, as well as future planning documents. Keywords - sustainable development, Aalborg Commitments, districts sustainability, sustainable development strategy
The assessment of sustainable development in Salacgrivas district
Keywords: Vides zinātne; Ilgtspējīga attīstība; Olborgas saistības; novada ilgtspēja; ilgtspējīgas attīstības stratēģija