Atvērtie dati Latvijā - Jurģelis, Matīss (Latvijas Universitāte, 2014)
Atvērto datu kustība ir relatīvi jauna, taču savā pastāvēšanas laikā tā jau paspējusi pierādīt, ka spēj sniegt tādus ieguvumus, kā valsts pārvaldes caurspīdīguma palielināšana, finanšu plūsmas palielinājums un jaunu darba vietu radīšana. Pasaules pieredze liecina, ka publiskā sektora datos slēpjas neizmantots potenciāls, kas sniedz teju neierobežotas iespējas. Arī Latvija pasaules pozitīvās pieredzes rezultātā pārņem šīs kustības pamatprincipus. Šī darba ietvaros tiek apskats, kas ir atvērtie dati, kam tie nepieciešami un kāds ir Latvijas atvērto datu avotu saturs un tā kvalitāte uzsvaru liekot uz pozitīvajiem piemēriem. Tāpat tiek izvirzīti dažādi kvalitātes kritēriji, kas palīdz saprast cik vērtīgs ir datu avots. Atslēgvārdi: atvērtie dati, atkalizmantojami dati, valsts pārvaldes caurspīdība

Open data movement is relatively new, but in it's age it have proven that it can give such benefits as government transparency, financial flow increase and new vacancy creating. Worlds experience proves that public sector data is hiding unused potential, which holds almost unlimited opportunities. Also, Latvia is taking its step to meet open data principles inspired from worlds positive experience. In this work's context there will be aim to overview what is open data, who needs it and what is Latvias open data source and its quality. Also, there will be quality guides defined which will help detect condition of the source. Keywords: open data, reusing of data, government transparency
Open data in Latvia
Keywords: Datorzinātne