Eiropas Savienības vienotā uzraudzības mehānisma ieviešana un tā ietekme uz Eiropas banku iestādi - Urtāns, Anatolijs (Latvijas Universitāte, 2015)
2014. gadā stājās spēkā jauns Eiropas Savienības līmeņa Vienotā uzraudzības mehānisma regulējums, kas nomainīja esošo kredītiestāžu uzraudzības arhitektūru euro zonā. Šajā darbā tiks analizēts, cik lielā mērā un pār kādām kredītiestādēm uzraudzības funkcijas tika novirzītas uz Vienotā uzraudzības mehānisma galveno institūciju – Eiropas centrālo banku. Darbā tiks paskaidrots, kāpēc šajā brīdī ir saglabāta iepriekšējā Eiropas Savienības līmeņa kredītiestāžu uzraudzības iestāde Eiropas banku iestāde, un kādā veidā tā ir pielāgota Vienotajam uzraudzības mehānismam. Ņemot vērā, ka Vienotais uzraudzības mehānisms ir ieviests tikai euro zonā, darbā tiks paskaidrots, kas notiks ar ne euro zonas Eiropas Savienības dalībvalstīm. Atslēgvārdi: Vienotais uzraudzības mehānisms, Eiropas centrālā banka, Eiropas banku iestāde, kredītiestāžu uzraudzība.

On 2014 new European Union level regulation establishing Single Supervisory Mechanism came into force, amending current supervisory architecture of credit institutions in euro zone. This paper will analyze how and supervisory tasks of which credit institutions were transferred to the head institution of Single Supervisory Mechanism – European Central Bank. This paper will explain why previous supervisory institution of European Union – European Banking Authority - was not abolished, and how was it adjusted to work with Single Supervisory Mechanism. Single Supervisory Mechanism was introduced only in euro zone, therefore this paper will focus on its influence on non euro zone European Union member states. Key words: Single Supervisory Mechanism, European Central Bank, European Banking Authority, supervision of credit institutions
Introduction of European Union's Single Supervisory Mechanism and influence thereof on European Banking Authority
Keywords: Juridiskā zinātne